Słowacka sałatka ziemniaczana z jajkami w zalewie słodko-kwaśnej |
Kuchnia słowacka nie jest zbyt popularna w naszym kraju, a szkoda. Chociaż jest dość ciężka i tłusta, to smakuje wybornie prostymi składnikami bez zbędnych ulepszeń. Ostatnio zachwyciła mnie prosta sałatka ziemniaczana z jajkami doprawiona słodko-kwaśnym sosem z octu jabłkowego. Ta sałatka jest po prostu obłędna, a składa się tylko z trzech składników plus sos. Polecam przepis na słodko-kwaśną słowacką sałatkę ziemniaczaną.
Składniki na słowacką sałatkę ziemniaczaną z jajkami
- 4 średnie ziemniaki
- 4 jajka
- 1 średnia cebula
- 5 - 6 łyżek octu jabłkowego lub winnego
- 3 - 4 łyżki oleju rzepakowego lub winogronowego
- 2 łyżeczki cukru
- Sól i pieprz do smaku
- Opcjonalnie kilka łyżek majonezu
Przygotowanie sałatki ziemniaczanej zaczynamy od ugotowania ziemniaków w mundurkach oraz jajek na twardo.
W tym czasie cebulę kroimy w cienkie piórka lub plasterki, albo szatkujemy na mandolinie. Przekładamy do miski i zalewamy 2 łyżkami octu jabłkowego z dodatkiem łyżeczki cukru i odrobiny soli. Zostawiamy na 5 do 10 minut.
Wystudzone ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w talarki lub półtalarki w zależności od ich wielkości. Wystudzone jajka na twardo kroimy w plasterki lub w ósemki.
Kilka pomysłów na ciekawe sałatki: Sałatka makaronowa z cieciorką, Tradycyjna sałatka z tuńczykiem, Pasta jajeczna z awokado, Sałatka wiosenna z twarożkiem
Teraz wszystkie składniki wrzucamy do miski lub układamy na talerzu. Pozostały ocet mieszamy z cukrem, solą i olejem i takim dressingiem polewamy naszą sałatkę ziemniaczaną z jajkami. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. W tej wersji jest po prostu przepyszna :)
Jako, że Słowacy kochają majonez, sałatkę można doprawić kilkoma łyżkami sosu majonezowego.
prosto i pysznie :)
OdpowiedzUsuńsuper wpis
OdpowiedzUsuń