Słowacka sałatka ziemniaczana z jajkami

Słowacka sałatka ziemniaczana z jajkami w zalewie słodko-kwaśnej


Kuchnia słowacka nie jest zbyt popularna w naszym kraju, a szkoda. Chociaż jest dość ciężka i tłusta, to smakuje wybornie prostymi składnikami bez zbędnych ulepszeń. Ostatnio zachwyciła mnie prosta sałatka ziemniaczana z jajkami doprawiona słodko-kwaśnym sosem z octu jabłkowego. Ta sałatka jest po prostu obłędna, a składa się tylko z trzech składników plus sos. Polecam przepis na słodko-kwaśną słowacką sałatkę ziemniaczaną

Składniki na słowacką sałatkę ziemniaczaną z jajkami

  • 4 średnie ziemniaki
  • 4 jajka
  • 1 średnia cebula
  • 5 - 6 łyżek octu jabłkowego lub winnego
  • 3 - 4 łyżki oleju rzepakowego lub winogronowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • Sól i pieprz do smaku
  • Opcjonalnie kilka łyżek majonezu

Przygotowanie sałatki ziemniaczanej zaczynamy od ugotowania ziemniaków w mundurkach oraz jajek na twardo.

W tym czasie cebulę kroimy w cienkie piórka lub plasterki, albo szatkujemy na mandolinie. Przekładamy do miski i zalewamy 2 łyżkami octu jabłkowego z dodatkiem łyżeczki cukru i odrobiny soli. Zostawiamy na 5 do 10 minut.

Wystudzone ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w talarki lub półtalarki w zależności od ich wielkości. Wystudzone jajka na twardo kroimy w plasterki lub w ósemki.

Kilka pomysłów na ciekawe sałatki: Sałatka makaronowa z cieciorką, Tradycyjna sałatka z tuńczykiem, Pasta jajeczna z awokado, Sałatka wiosenna z twarożkiem

Teraz wszystkie składniki wrzucamy do miski lub układamy na talerzu. Pozostały ocet mieszamy z cukrem, solą i olejem i takim dressingiem polewamy naszą sałatkę ziemniaczaną z jajkami. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. W tej wersji jest po prostu przepyszna :)

Jako, że Słowacy kochają majonez, sałatkę można doprawić kilkoma łyżkami sosu majonezowego.


Komentarze

Prześlij komentarz

Czekam na Twoją opinię