Sałatka makaronowa z ciecierzycą, papryką i ogórkiem

Sałatka makaronowa z ciecierzycą

Sałatka makaronowa to tak naprawdę bardzo pożywne danie. Makaron z dodatkiem ciecierzycy stanowi pełnowartościowy posiłek z zawartością węglowodanów, białka, dobrego tłuszczu oraz świeżych warzyw. Takie danie z powodzeniem sprawdzi się jako lunch w pracy, który bez problemu można zabrać z domu. Polecam przepis na makaronową pychotkę.

Składniki potrzebne do przygotowania sałatki makaronowej:

  • 1 puszka gotowanej ciecierzycy
  • 2 zielone ogórki
  • 1 średnia słodka cebula
  • 1 zielona papryka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szklanka surowego makaronu fusilli (świderki) najlepiej z pszenicy durum
  • 3 łyżki oleju lnianego lub rzepakowego z pierwszego tłoczenia
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • Posiekany świeży koperek według uznania

Przyrządzanie sałatki makaronowej zaczynamy od ugotowania makaronu al dente. Makaron odcedzamy, przelewamy zimną wodą by zatrzymać gotowanie i studzimy. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki. Ciecierzycę odcedzamy z zalewy. Ogórki obieramy, pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę lub zapałki - według uznania. Cebulę kroimy w drobniutką kostkę lub w piórka. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w kostkę lub zapałki.

Teraz łączymy wszystkie składniki z makaronem, dodajemy zmiażdżony czosnek, olej, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na koniec posypujemy wszystko posiekanym koperkiem. Makaronowa sałatka gotowa!

Komentarze