Pasta jajeczna z awokado

Pasta jajeczna z awokado

Pasta jajeczna z awokado to ciekawa odmiana w codziennej diecie i świetna alternatywa dla tradycyjnej pasty jajecznej. Tę piękną, zielono-żółtą pastę polubią także wasze dzieci, a jej świeży smak sprawi, że na pewno często będzie gościć na waszych kanapkach. 

Składniki na pastę jajeczną z awokado

  • 3 jajka
  • 1 awokado
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżką jogurtu typu skyr
  • 1 łyżka posiekanej szalotki
  • 1/2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka oleju lub oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo. Ważne, żeby nie gotować ich zbyt długo - maksymalnie 10 minut. Wystudzone jajka obieramy i ścieramy na tarce lub rozdrabniamy widelcem. Można też pokroić je w drobniutką kostkę. Do jajek dodajemy rozdrobniony miąższ z dojrzałego awokado, majonez, jogurt, szalotkę, roztarty czosnek, sok z cytryny, olej i przyprawy i wszystko mieszamy.
Domowe pasty do kanapek: pasta z wędzonej makreli, tradycyjna pasta jajeczna, pasta z ciecierzycy i suszonych śliwek, twarożkowa pasta tzatziki, pasta z makreli i twarogu
Nasza pasta jajeczna z awokado jest gotowa. Będzie pysznym dodatkiem do kanapek. Sprawdzi się także jako zdrowa sałatka. Jeżeli zostało wam trochę sosu guacamole to z powodzeniem można go wykorzystać do tej pasty.

Komentarze