Awanturka z wędzonej makreli, czyli pyszna pasta śniadaniowa

Awanturka z makreli świetnie smakuje z pomidorami i świeżym pieczywem

Awanturka z makreli to świetny pomysł na urozmaicenie śniadania. Awanturka to tradycyjna pasta, której bazą jest twarożek. Wędzona makrela świetnie pasuje do białego sera, a taka pasta to ciekawa alternatywa dla  tuńczyka czy łososia.

Składniki na awanturkę z makrelą
  • 1 wędzona makrela
  • ok. 10 dag twarogu lub jeden serek śmietankowy
  • 1/2 małej cebuli
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • ewentualnie łyżka majonezu

Wędzona makrela musi być świeża i soczysta. Rybę obrać ze skóry i dokładnie oddzielić mięso od ości. Oczyszczone umieścić w misce i dokładnie rozdrobnić je widelcem, aby zaczęło przypominać pastę. Twaróg zetrzeć na tarce lub dokładnie rozdrobnić widelcem i dodać do ryby. Drobno posiekać cebulę. Do ryby dodać ser, cebulę i natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Miłośnicy majonezu mogą do awanturki dodać łyżkę swojego ulubionego przysmaku! Pastę wstawić do lodówki. Najlepiej smakuje w po kilku godzinach od zrobienia, podawana lekko schłodzona ale nie bardzo zimna.  

Komentarze