Ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką

Maj to truskawkowy miesiąc. W tym czasie jemy truskawki na wszystkie sposoby. Oto prosty przepis na pyszne ciasto ucierane z truskawkami, przykrytymi chrupiącą kruszonką. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe z dodatkiem odrobiny bitej śmietany.

Ciasto ucierane250 g mąki 200 g cukru pudrukostka miękkiego masła4 jajka1 łyżeczka proszku do pieczenia0,5 kg truskawek
Kruszonka 150 g mąki pszennej75 g zimnego masła 75 g cukru
Zaczynamy od przygotowania kruszonki. Wszystkie składniki muszą być dobrze schłodzone. Na stolnicy siekamy masło z przesianą mąką i cukrem. Po posiekaniu szybko zarabiamy ciasto dłońmi, tak aby miało właśnie konsystencję kruszonki – jednak masło musi być połączone z mąką. Składniki można wymieszać także w robocie kuchennym. Tak przygotowane ciasto koniecznie trzeba schłodzić, minimum 30 minut w lodówce.

Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką, puszystą masę. Wbijamy po jednym jajku i ucieramy lub delikatnie miksujemy do połączenia składników. Następnie stopniow…

Pasta z wędzonej makreli

Pasta rybna z wędzonej makreli - śniadaniowy hit!
Pasta z makreli jest świetną formą serwowania ryb. Ta mieszanka delikatnego mięsa ryby z ostrym smakiem korniszonów oraz musztardy doprawiona majonezem jest naprawdę warta spróbowania. Może z powodzeniem konkurować z tradycyjną awanturką z makreli. Przygotowanie pasty rybnej jest naprawdę proste, jedynym wyzwaniem jest umycie rąk po oczyszczeniu wędzonej ryby z ości ;)

Składniki potrzebne do przygotowania pasty z wędzonej makreli

  • 1 makrela wędzona
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 3 – 4 większe korniszony lub 2 duże ogórki kiszone
  • Pół cebuli bardzo drobno posiekanej w kostkę
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • Sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Makrelę dokładnie obieramy z ości – najlepiej placami – a oczyszczone mięso przekładamy do miski. Następnie rozdrabniamy je jeszcze widelcem, aby nabrało gładkiej konsystencji. Do ryby dodajemy jajka na twardo utarte na tarce lub pokrojone w bardzo drobną kostkę. Ogórki (korniszony lub ogórki kiszone) także kroimy w drobną kostkę i dodajemy do posty razem z cebulką. Cebulkę, według uznania, możemy zastąpić dymką lub szalotką. Jeżeli ktoś nie lubi ostrego smaku cebuli można przed dodaniem sparzyć ją wrzątkiem i dokładnie odcedzić.

Tak przygotowaną pastę dokładnie mieszamy i doprawiamy majonezem, musztardą, solą oraz pieprzem. 

Komentarze