Pasta z wędzonej makreli

Pasta rybna z wędzonej makreli - śniadaniowy hit!
Pasta z makreli jest świetną formą serwowania ryb. Ta mieszanka delikatnego mięsa ryby z ostrym smakiem korniszonów oraz musztardy doprawiona majonezem jest naprawdę warta spróbowania. Może z powodzeniem konkurować z tradycyjną awanturką z makreli. Przygotowanie pasty rybnej jest naprawdę proste, jedynym wyzwaniem jest umycie rąk po oczyszczeniu wędzonej ryby z ości ;)

Składniki potrzebne do przygotowania pasty z wędzonej makreli

  • 1 makrela wędzona
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 3 – 4 większe korniszony lub 2 duże ogórki kiszone
  • Pół cebuli bardzo drobno posiekanej w kostkę
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • Sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Makrelę dokładnie obieramy z ości – najlepiej placami – a oczyszczone mięso przekładamy do miski. Następnie rozdrabniamy je jeszcze widelcem, aby nabrało gładkiej konsystencji. Do ryby dodajemy jajka na twardo utarte na tarce lub pokrojone w bardzo drobną kostkę. Ogórki (korniszony lub ogórki kiszone) także kroimy w drobną kostkę i dodajemy do posty razem z cebulką. Cebulkę, według uznania, możemy zastąpić dymką lub szalotką. Jeżeli ktoś nie lubi ostrego smaku cebuli można przed dodaniem sparzyć ją wrzątkiem i dokładnie odcedzić.

Tak przygotowaną pastę dokładnie mieszamy i doprawiamy majonezem, musztardą, solą oraz pieprzem. 

Komentarze