Pasta kanapkowa z tuńczykiem

Pasta kanapkowa z tuńczykiem

Pasta kanapkowa z tuńczykiem lub inną rybą z puszki, jest świetnym sposobem przemycania ryb morskich do naszego jadłospisu. Połączenia delikatnego mięsa z ryby z jajkami na twardo, podkreślone zdecydowanym smakiem korniszonów i cebulki jest świetną propozycją dla wszystkich, którzy niekoniecznie kochają rybki. Pasta kanapkowa z tuńczykiem będzie idealnym dodatkiem do śniadania, ale także do tartinek lub krakersów na wieczorne spotkanie z przyjaciółmi.

Pasta kanapkowa z tuńczykiem: potrzebne składniki

  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach (najlepiej w oleju)
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2 – 3 większe korniszony lub 1 duży ogórek kiszony
  • pół cebuli bardzo drobno posiekanej w kostkę (można zastąpić ją dymką lub szalotką)
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu typu skyr
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Tuńczyka odcedzamy z oleju lub zalewy i przekładamy do miski. Mięso rozdrabniamy widelcem na drobne cząstki.  Do ryby dodajemy jajka na twardo starte na tarce lub pokrojone w bardzo drobną kostkę. Ogórki (korniszony lub ogórki kiszone) także kroimy w drobną kostkę i dodajemy do posty razem z cebulką. Jeżeli ktoś nie lubi ostrego smaku cebuli można przed dodaniem sparzyć ją wrzątkiem i dokładnie odcedzić. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, dodajemy majonez, jogurt i musztardę. Jeżeli lubimy bardziej wyrazisty smak można dodać kilka kropli soku z cytryny. Całość doprawiamy solą i pieprzem.

Więcej przepisów na pasty do kanapek: Pasta jajeczna z awokado, Awanturka z wędzonej makreli, Przepis na najlepszą pastę jajeczną, Pasta z ciecierzycy i suszonych śliwek, Tradycyjny hummus

Komentarze