Składniki:
- 20 dag suchej ciecierzycy (cieciorki, grochu włoskiego)
- 10 dag jasnej pasty tahini
- 2 ząbki czosnku
- Oliwa z pierwszego tłoczenia
- Sok z cytryny, sól do smaku
Ciecierzycę
zalać zimną wodą i zostawić na minimum 12 godz. – namoczyć jak nasza fasolę.
Następnie ciecierzycę opłukać, zalać nową wodą i gotować ok. 1,5 godz. – aż będzie
zupełnie miękka. Ziarenka muszą być wewnątrz mięciutkie i maślane. Ugotowane
ziarna zmiksować lub zblendować z solą, pastą tahini, sokiem z cytryny,
czosnkiem. Miksować kilka minut aż pasta będzie zupełnie gładka. Potem dodać ok.
2 łyżek bardzo zimnej wody i ponownie miksować kilka minut. I właściwie to
wszystko. Przed podaniem polać hummus dobrą oliwek extra vergine . Można też
dodać natkę pietruszki, chilli, suszone pomidory. Najlepiej smakuje z
chlebkiem.