Hummus pychota



 Składniki:
  • 20 dag suchej ciecierzycy (cieciorki, grochu włoskiego)
  • 10 dag jasnej pasty tahini
  • 2 ząbki czosnku
  • Oliwa z pierwszego tłoczenia
  • Sok z cytryny, sól do smaku


Ciecierzycę zalać zimną wodą i zostawić na minimum 12 godz. – namoczyć jak nasza fasolę. Następnie ciecierzycę opłukać, zalać nową wodą i gotować ok. 1,5 godz. – aż będzie zupełnie miękka. Ziarenka muszą być wewnątrz mięciutkie i maślane. Ugotowane ziarna zmiksować lub zblendować z solą, pastą tahini, sokiem z cytryny, czosnkiem. Miksować kilka minut aż pasta będzie zupełnie gładka. Potem dodać ok. 2 łyżek bardzo zimnej wody i ponownie miksować kilka minut. I właściwie to wszystko. Przed podaniem polać hummus dobrą oliwek extra vergine . Można też dodać natkę pietruszki, chilli, suszone pomidory. Najlepiej smakuje z chlebkiem.