Jabłecznik z kruszonką na cieście półkruchym |
Jabłecznik z kruszonką na cieście półkruchym to kolejna pyszna odmiana ciasta z jabłkami. Warto wypróbować ten przepis, ponieważ ciasto półkruche z jabłkami jest szybkie i proste do zrobienia. W tej wersji jabłecznika daję surowe jabłka, ale to kwestia smaku, czy wybieramy mus jabłkowy, czy świeże owoce.
Składniki na jabłecznik z kruszonką na cieście półkruchym
- 3 szklanki mąki
- jedno żółtko plus dwa całe jajka
- 25 dag masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- dwie łyżki śmietany
- łyżeczka proszku do pieczenia
- kilogram jabłek na szarlotkę np. szara reneta, Golden Delicious, Granny Smith
- dwie łyżki soku z cytryny
Ciasto półkruche z jabłkami i kruszonką - przygotowanie
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę lub do miski. Dodajemy pozostałe składniki (czyli masło, żółtko i jajka, cukier i śmietanę) i zagniatamy ciasto.Połowę ciasta chłodzimy w lodówce, natomiast drugą część rozwałkowujemy i wykładamy nim dno formy do pieczenia.
Umyte jabłka na szarlotkę obieramy i ucieramy na tarce o grubych oczkach.
Przepisy na szarlotki i jabłeczniki: szarlotka super krucha, szarlotka z kruszonką i pianką, jabłecznik z Podkarpacia, jabłkowe muffinki, jabłecznik z kruszonką i pianką
Umyte jabłka na szarlotkę obieramy i ucieramy na tarce o grubych oczkach.
Starte owoce mieszamy z sokiem z cytryny. Jeżeli jabłka są bardzo kwaśne, można dosypać 2 łyżki cukru.
Jabłka układamy na cieście. Teraz bierzemy schłodzone ciasto i jak kruszonką posypujemy jabłka.
Jabłecznik półkruchy pieczemy 45 minut w temperaturze 200 stopni. Na koniec wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Półkruche ciasto z jabłkami i kruszonką jest gotowe! Smacznego!
Chyba moje ulubione. Z bitą śmietaną mega!!!
OdpowiedzUsuń