Jabłecznik z kruszonką na cieście półkruchym |
Jabłecznik z kruszonką na cieście półkruchym to kolejna pyszna odmiana ciasta z jabłkami. Warto wypróbować ten przepis ponieważ ciasto jest szybkie i proste do zrobienia. W tej wersji jabłecznika daję surowe jabłka, ale to kwestia smaku, czy wybieramy mus jabłkowy czy świeże owoce.
Składniki na jabłecznik z kruszonką na cieście półkruchym
- 3 szklanki mąki
- jedno żółtko plus dwa całe jajka
- 25 dag masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- dwie łyżki śmietany
- łyżeczka proszku do pieczenia
- kilogram jabłek na szarlotkę np. szara reneta
- dwie łyżki soku z cytryny
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę lub do miski. Dodajemy pozostałe składniki (czyli masło, żółtko i jajka, cukier i śmietanę) i zagniatamy ciasto. Połowę ciasta chłodzimy w lodówce natomiast drugą część rozwałkowujemy i wykładamy nim dno formy do pieczenia.
Przepisy na szarlotki i jabłeczniki: szarlotka super krucha, szarlotka z kruszonką i pianką, jabłecznik z Podkarpacia, jabłkowe muffinki, jabłecznik z kruszonką i pianką
Umyte jabłka na szarlotkę obieramy i ucieramy na tarce o grubych oczkach. Starte owoce mieszamy z sokiem z cytryny. Jeżeli jabłka są bardzo kwaśne można dosypać 2 łyżki cukru. Jabłka układamy na cieście. Teraz bierzemy schłodzone ciasto i jak kruszonką posypujemy jabłka. Jabłecznik pieczemy 45 minut w temperaturze 200 stopni. Na koniec wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Chyba moje ulubione. Z bitą śmietaną mega!!!
OdpowiedzUsuń