Muffinki z jabłkami czyli muffinki a'la szarlotka |
Muffinki a’la szarlotka, czyli jabłkowe babeczki
Czas przygotowania: + przygotowania | Liczba porcji: 12 | Kuchnia świata | Rodzaj dania: muffinkiMuffinki z jabłkami, to pyszne, szybkie babeczki szarlotki, które świetnie smakują z bitą śmietaną lub kremem z serka śniadaniowego.
Składniki na szarlotkowe muffinki ⇓
- 370 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- 3 łyżki cukru pudru
- 155 g masła
- 3 łyżki miodu
- 2 jajka
- 170 ml mleka
- 3 jabłka, obrane i pokrojone w małe kawałki
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu, dodatkowo
- 2 łyżki cukru pudru, dodatkowo
Sposób przygotowania:
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 200° C. Formę na 6 muffinek posmarować stopionym masłem lub olejem. Można wykorzystać także papierowe papilotki.
- Do dużej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon, gałkę muszkatołową i cukier. Masło z miodem stopić na małym ogniu, ciągle mieszając, aż masa stanie się gładka. Przestudzić. W inny naczyniu rozbić jaja z mlekiem. W zagłębienie w mące z dodatkami wlać jednocześnie masę maślaną i jajeczną, dodać kawałki jabłek. Szybko wymieszać drewnianą łyżką, tak by połączyć składniki. Nie należy mieszać za długo, ponieważ ciasto powinno być grudkowate.
- Łyżką wkładać ciasto do formy muffinkowej, wypełniając każdy otwór lub papilotkę do 3/4 objętości. Posypać dodatkowym cynamonem i cukrem pudrem. Piec 20-25 minut lub do chwili, kiedy patyczek wkłuty do środka muffinki będzie po wyjęciu suchy.
- Zostawić muffinki w formie przez 10 minut, potem delikatnie je wyjąć i przełożyć na metalową siatkę do ostygnięcia. Posypać cukrem pudrem, udekorować bitą śmietaną lub kremem z serka śniadaniowego lub maskarpone.
Autor przepisu: Gotujemy i jemy