Szarlotka super krucha na ciepło z cukrem pudrem |
Sezon na jabłka trwa cały rok, ale późnym latem szarlotki i jabłeczniki królują na stołach miłośników słodkości. Upieczone z młodymi jabłkami mają wyjątkowy smak i zapach dojrzałego lata. Moja ulubiona szarlotka, to taka pieczona na bardzo kruchym, maślanym cieście. Jest przepyszna na ciepło i znika z blachy zanim zdąży do końca wystygnąć. Oto przepis na super kruchą szarlotkę z dwoma rodzajami kruchego ciasta :) Porcja na małą blachę lub tortownicę.
Ciasto kruche na spód szarlotki
- 20 dag mąki krupczatki
- 12 dag zimnego masła
- 2 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
- 5 dag cukru pudru
- kilka kropli esencji waniliowej
Ciasto kruche na wierzch
- 10 dag miękkiego masła
- pół szklanki mąki
- pół szklanki cukru
- 1 łyżka płatków owsianych
Jabłka
- 4 - 5 dużych letnich jabłek np. odmiany piros
- kora cynamonu lub szczypt cynamonu w proszku
- ewentualnie cukier do smaku do duszenia jabłek
- 2 łyżki cukru do piany
- szczypta soli
Zaczynamy od przygotowania jabłek na szarlotkę - czyli myjemy, obieramy i kroimy owoce, następnie wszystko dusimy w rondlu z dodatkiem cynamonu, odrobiny wody i ewentualnie cukru. Gotowe jabłka muszą trochę przestygnąć.
Czy wiesz, że obierki z jabłek można wykorzystać do przygotowania domowego octu jabłkowego.
Gdy jabłka się studzą zarabiamy ciasto na spód szarlotki. Zimne masło kroimy w kosteczkę, następnie mieszamy z mąką i szybko siekamy nożem. Dodajemy cukier puder i na końcu żółtka. Wszystko szybko zarabiamy i odstawiamy ciasto do lodówki na min. 30 minut. Takie ciasto można spokojnie zamrozić i wykorzystać przy innej okazji.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Gotowe, schłodzone ciasto rozkładamy równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w silikonowej formie. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 15 - 20 minut - po tym czasie powinno mieć jasnozłoty kolor.
Gdy ciasto się podpieka ubijamy pianę z białek z dodatkiem szczypty soli. Na końcu ubijania dodajemy 2 łyżki cukru. Tuż przed wyłożeniem jabłek na podpieczony spód mieszamy je z ubitą pianą. Szybko zarabiamy drugie ciasto kruche - w misce mieszamy miękkie masło, z mąką, cukrem pudrem i płatkami owsianymi.
Najlepsze jabłka na szarlotkę, czyli wszystko co chcesz wiedzieć o jabłkach do pieczenia
Na podpieczony spód wykładamy jabłka z pianą, które przykrywamy drugą warstwą ciasta. To ciasto jest bardzo miękkie więc wykładamy je po kawałku palcami lub łyżką. W czasie pieczenia kawałki ciasta zleją się w całość.
Zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy szarlotkę jeszcze ok. 20 minut. Jeżeli wierzch ciasta nie zrumieni się można na ostatnie 5 minut włączyć termoobieg lub grilla.
Szarlotka jest przepyszna tuż po wyjęciu z piekarnika. Świetnie smakuje z bitą śmietaną, lodami, sosem waniliowym lub po prostu posypana cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz
Czekam na Twoją opinię