Szarlotka super krucha

Szarlotka super krucha na ciepło z cukrem pudrem

Sezon na jabłka trwa cały rok, ale późnym latem szarlotki i jabłeczniki królują na stołach miłośników słodkości. Upieczone z młodymi jabłkami mają wyjątkowy smak i zapach dojrzałego lata. Moja ulubiona szarlotka, to taka pieczona na bardzo kruchym, maślanym cieście. Jest przepyszna na ciepło i znika z blachy zanim zdąży do końca wystygnąć. Oto przepis na super kruchą szarlotkę z dwoma rodzajami kruchego ciasta :) Porcja na małą blachę lub tortownicę.

Ciasto kruche na spód szarlotki

  • 20 dag mąki krupczatki
  • 12 dag zimnego masła
  • 2 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
  • 5 dag cukru pudru
  • kilka kropli esencji waniliowej

Ciasto kruche na wierzch

  • 10 dag miękkiego masła
  • pół szklanki mąki
  • pół szklanki cukru
  • 1 łyżka płatków owsianych

Jabłka

  • 4 - 5 dużych letnich jabłek np. odmiany piros
  • kora cynamonu lub szczypt cynamonu w proszku
  • ewentualnie cukier do smaku do duszenia jabłek
  • 2 łyżki cukru do piany
  • szczypta soli

Zaczynamy od przygotowania jabłek na szarlotkę - czyli myjemy, obieramy i kroimy owoce, następnie wszystko dusimy w rondlu z dodatkiem cynamonu, odrobiny wody i ewentualnie cukru. Gotowe jabłka muszą trochę przestygnąć.
Czy wiesz, że obierki z jabłek można wykorzystać do przygotowania domowego octu jabłkowego.

Gdy jabłka się studzą zarabiamy ciasto na spód szarlotki. Zimne masło kroimy w kosteczkę, następnie mieszamy z mąką i szybko siekamy nożem. Dodajemy cukier puder i na końcu żółtka. Wszystko szybko zarabiamy i odstawiamy ciasto do lodówki na min. 30 minut. Takie ciasto można spokojnie zamrozić i wykorzystać przy innej okazji.

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Gotowe, schłodzone ciasto rozkładamy równomiernie  na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w silikonowej formie. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 15 - 20 minut - po tym czasie powinno mieć jasnozłoty kolor.

Gdy ciasto się podpieka ubijamy pianę z białek z dodatkiem szczypty soli. Na końcu ubijania dodajemy 2 łyżki cukru. Tuż przed wyłożeniem jabłek na podpieczony spód mieszamy je z ubitą pianą. Szybko zarabiamy drugie ciasto kruche - w misce mieszamy miękkie masło, z mąką, cukrem pudrem i płatkami owsianymi. 

Najlepsze jabłka na szarlotkę, czyli wszystko co chcesz wiedzieć o jabłkach do pieczenia

Na podpieczony spód wykładamy jabłka z pianą, które przykrywamy drugą warstwą ciasta. To ciasto jest bardzo miękkie więc wykładamy je po kawałku palcami lub łyżką. W czasie pieczenia kawałki ciasta zleją się w całość.

Zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy szarlotkę jeszcze ok. 20 minut. Jeżeli wierzch ciasta nie zrumieni się można na ostatnie 5 minut włączyć termoobieg lub grilla.

Szarlotka jest przepyszna tuż po wyjęciu z piekarnika. Świetnie smakuje z bitą śmietaną, lodami, sosem waniliowym lub po prostu posypana cukrem pudrem.

Komentarze