Domowy ocet jabłkowy z obierek i ogryzków. Nie wyrzucaj - wykorzystaj!

Domowy ocet jabłkowy ze skórek

Do przygotowania domowego octu owocowego można użyć gorszych jabłek lub gruszek, które nie nadają się do jedzenia, przetworów lub są uszkodzone. Uwaga! Na ocet można wykorzystać nawet obierzyny i ogryzki! Dlatego jeśli zostaną Wam skórki z obierania jabłek na przykład na szarlotkę z powodzeniem można wykorzystać je do przygotowania octu jabłkowego. Ja właśnie tak zrobiłam :)

Domowy ocet jabłkowy z resztek owoców

Do zrobienia octu potrzebne są jabłka bez oprysków, pochodzące od znajomego sadownika lub kupione na targu. Jeśli owoce są z plamkami i różnych rozmiarów to znak, że drzewa nie były pryskane. W kuchni w ogóle warto sięgać po jabłka starych odmian, pochodzące ze starych sadów lub rosnące po prostu dziko, gdyż świetnie sprawdzają się w wypiekach i przetworach.

Jak suszyć jabłka w piekarniku? Suszenie jabłek domowym sposobem

Obierki pozostałe z przygotowania szarlotki układamy w dużym słoju. Wszystko zalewamy letnią, przegotowaną wodą z dodatkiem cukru (ok. 2 pełne łyżki cukru na litr wody). Ważne! Owoce muszą być całkowicie przykryte. Słój przykrywamy lnianą ściereczką lub ręcznikiem papierowym i dokładnie zawiązujemy, aby ograniczyć dostęp muszkom owocówkom.

Tak przygotowany słój pozostawiamy w ciepłym miejscy na kilka tygodni. Warto codziennie przemieszać ocet w czasie fermentacji, aby zapobiec powstaniu pleśni. Po kilku dniach powinna pojawić się piania – to znak, że rozpoczęła się prawdziwa fermentacja alkoholowa. Gdy piana zniknie i ocet sfermentuje (będzie już kwaśny) trzeba przecedzić płyn przez filtr do kawy i zlać do butelek. Dokładnie zakręcić i przechowywać w ciemnym miejscu. Domowy ocet gotowy! 

0 komentarze

Czekam na Twoją opinię