Domowy ocet jabłkowy ze skórek |
Do przygotowania domowego octu jabłkowego (owocowego) można użyć gorszych jabłek lub gruszek, które nie nadają się do jedzenia, przetworów lub są uszkodzone. Uwaga! Na ocet można wykorzystać nawet obierzyny i ogryzki! Dlatego jeśli zostaną Wam skórki z obierania jabłek na przykład na szarlotkę z powodzeniem można wykorzystać je do przygotowania octu jabłkowego z obierek. Ja właśnie tak zrobiłam :)
Domowy ocet jabłkowy z obierek i resztek owoców
Jak zrobić ocet jabłkowy z obierek? To prosty przepis. Najważniejsze są jabłka! Do zrobienia octu potrzebne są jabłka bez oprysków, pochodzące od znajomego sadownika lub kupione na targu. Jeśli owoce są z plamkami i różnych rozmiarów to znak, że drzewa nie były pryskane. W kuchni w ogóle warto sięgać po jabłka starych odmian, pochodzące ze starych sadów lub rosnące po prostu dziko, gdyż świetnie sprawdzają się w wypiekach i przetworach.Jak suszyć jabłka w piekarniku? Suszenie jabłek domowym sposobem
Obierki pozostałe z przygotowania szarlotki układamy w dużym słoju. Wszystko zalewamy letnią, przegotowaną wodą z dodatkiem cukru (ok. 2 pełne łyżki cukru na litr wody). Ważne! Owoce muszą być całkowicie przykryte. Słój przykrywamy lnianą ściereczką lub ręcznikiem papierowym i dokładnie zawiązujemy, aby ograniczyć dostęp muszkom owocówkom.
Tak przygotowany słój pozostawiamy w ciepłym miejscy na kilka tygodni. Warto codziennie przemieszać ocet w czasie fermentacji, aby zapobiec powstaniu pleśni. Po kilku dniach powinna pojawić się piania – to znak, że rozpoczęła się prawdziwa fermentacja alkoholowa. Gdy piana zniknie i ocet sfermentuje (będzie już kwaśny) trzeba przecedzić płyn przez filtr do kawy i zlać do butelek. Dokładnie zakręcić i przechowywać w ciemnym miejscu. Domowy ocet gotowy!
Komentarze
Prześlij komentarz
Czekam na Twoją opinię