 |
Sałatka z truskawkami, mozzarellą i mieszanką młodych liści - najlepiej smakuje w maju i czerwcu |
Sałatka z truskawkami i mozzarellą to szybki sposób na orzeźwiające, lekkie danie. Łączy w sobie słodycz owoców, delikatność sera i świeżość młodych liści sałat. Idealnie sprawdzi się jako przystawka na letnie przyjęcie lub szybka przekąska w upalny dzień. Najlepiej smakuje w sezonie na truskawki, kiedy mamy dostęp do świeżych owoców z upraw gruntowych. Przygotowanie zajmie nam dosłownie kilka chwil, a efekt zaskoczy nie tylko nas, ale i wszystkich gości.
Sałatka z truskawkami i mozzarellą - składniki
- 200 g truskawek
- 200 g mozzarelli z zalewy
- 1 szklanka mieszanki młodych listków - rukola, szpinak, burak, rukiew wodna
- 1/2 szklanki pokrojonej sałaty lodowej lub młodych listków sałaty masłowej
- 1 łyżka orzeszków pinii lub pestek słonecznika
Dressing
- 4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka octu balsamicznego lub crema balsamico
- 1 duża szczypta soli
- szczypta białego pieprzu ziołowego
Jak zrobić sałatkę z truskawek i mozzarelli
- Truskawki oczyszczamy z szypułek i kroimy na połówki lub ćwiartki. Jeżeli nie są zapiaszczone najlepiej owoców nie płukać. Mieszankę młodych liści oraz poszarpaną sałatę (lodową lub masłową) układamy na głębszym talerzu.
- Mozzarellę odsączamy i rozrywamy na mniejsze cząstki. Mieszamy z pokrojonymi truskawkami. Taką mieszankę układamy na warstwie sałat.
- Przygotowujemy dressing. Wszystkie składniki wlewamy do małego słoiczka, zakręcamy go i energicznie potrząsamy, aż wytworzy się dość gęsta emulsja.
- Piniole, które możemy zastąpić pestkami słonecznika, prażymy chwilę na suchej patelni.
- Przygotowaną sałatkę polewamy dressingiem i posypujemy orzeszkami.
 |
Wiosenna sałatka z mozzarellą i truskawkami |
Więcej przepisów na sałatki
Komentarze
Prześlij komentarz
Czekam na Twoją opinię