Bałkańska sałatka ziemniaczana

Bałkańska sałatka ziemniaczana z czerwoną cebulą i świeżo mielonym pieprzem
Bałkańska sałatka ziemniaczana

Bałkańska sałatka ziemniaczana jest prosta, łatwa w przygotowaniu i bardzo pyszna. Stanowi świetny dodatek do mięs, ryb i dań z grilla. Wspaniale smakuje w upalne dni do kolacji lub późnego obiadu. Oto przepis na sałatkę ziemniaczaną znad Morza Czarnego i Adriatyku. 

Ta sałatka ziemniaczana jest podawana na całych Bałkanach - jadłam ją w Czarnogórze, Bułgarii oraz w Albanii. Jest niezwykle prosta i może dlatego taka pyszna. Do jej przygotowania potrzebne są tylko ziemniaki, cebula, ocet winny lub owocowy oraz oliwa. Zatem, do dzieła.

Składniki na sałatkę ziemniaczaną z Bałkanów

  • 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach
  • 1 czerwona cebula
  • 3 łyżki octu winnego lub innego octu owocowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie sałatki ziemniaczanej

Ziemniaki gotujemy w łupinach (czyli w mundurkach) i zostawiamy, aby wystygły. Do sałatki możemy także wykorzystać ziemniaki, które zostały nam z obiadu. Zimne ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w bardzo cienkie piórka lub drobną kosteczkę i na kilka minut wrzucamy do octu. Zamiast czerwonej cebuli możemy wykorzystać słodką białą cebulę, cebulkę dymkę lub szalotkę.

Wymacerowaną cebulę z octem wlewamy do pokrojonych ziemniaków, dodajemy oliwę i wszystko doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Sałatkę wstawiamy do lodówki, aby się przegryzła.

Sałatkę ziemniaczaną najlepiej przygotować minimum godzinę przed podaniem. Smacznego!


Komentarze

Prześlij komentarz

Czekam na Twoją opinię