Francuskie paluchy serowe - pyszna przekąska z ciasta francuskiego |
Składniki na paluchy serowe z ciasta francuskiego
- 2 arkusze gotowego ciasta francuskiego
- 150 g startego żółtego sera
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki lub wędzonej papryki pimenton
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- 1 szczypta soli
Jak przygotować paluchy serowe z ciasta francuskiego
Zaczynam od rozmrożenia ciasta francuskiego w lodówce. Następnie jeden arkusz przekładamy na blat oprószony mąką i lekko rozwałkowujemy ciasto. Jajko roztrzepujemy z mlekiem i za pomocą pędzelka smarujemy nim arkusz ciasta.
Na tak przygotowane ciasto równomiernie sypiemy słodką paprykę lub paprykę wędzoną, można dodać też odrobinę suszonej papryczki chili dla zaostrzenia smaku. Na przyprawy równomiernie wysypujemy ok. 2/3 porcji startego sera żółtego (100 g) i lekko wszystko ugniatamy, aby ser dobrze przylegał do ciasta.
Rozwałkowujemy drugi arkusz ciasta francuskiego i nakładamy na ciasto z serem. Dociskamy. Wierzch ciasta posypujemy pozostałym żółtym serem, który również lekko ugniatamy. Teraz ostrym nożem złożone ciasto kroimy na paski szerokości ok. 2 cm. Paski skręcamy w dłoniach w spiralki, aby powstały skręcone paluchy. Końce sklejamy.
Tak przygotowane paluchy serowe układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach ok. 2 cm, a wierzch smarujemy pozostałym jajkiem z mlekiem. Paluchy możemy posypać jeszcze odrobiną żółtego sera. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza z termoobiegiem.
Paluchy serowe pieczemy na środkowej półce piekarnika ok. 18 do 20 minut. Upieczone ciastka studzimy na kratce.
Upieczone paluchy serowe z ciasta francuskiego |
Więcej przepisów na wypieki z ciasta francuskiego:
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z makiem
- Cynamonowe paluchy z ciasta francuskiego
- Morelowa tarta Tatin
Francuskie paluchy z serem żółtym i słodką papryką |
Komentarze
Prześlij komentarz
Czekam na Twoją opinię