Paluchy serowe z ciasta francuskiego

Francuskie paluchy serowe - pyszna przekąska z ciasta francuskiego
Francuskie paluchy serowe - pyszna przekąska z ciasta francuskiego

Ciasto francuskie to prawdziwy kuchenny game changer i zawodnik do zadań specjalnych. Możemy z niego w kilka minut wyczarować nie tylko wykwintne wypieki, ale także pyszne przekąski na słodko i na słono. Jedną z takich przekąsek są paluchy serowe z ciasta francuskiego. Ten szybki przysmak sprawdzi się na każdej imprezie, a także jako smakowite chrupadło. Oto sprawdzony przepis na francuskie paluchy z żółtym serem.

Składniki na paluchy serowe z ciasta francuskiego

  • 2 arkusze gotowego ciasta francuskiego
  • 150 g startego żółtego sera
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki lub wędzonej papryki pimenton
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • 1 szczypta soli

Jak przygotować paluchy serowe z ciasta francuskiego

Zaczynam od rozmrożenia ciasta francuskiego w lodówce. Następnie jeden arkusz przekładamy na blat oprószony mąką i lekko rozwałkowujemy ciasto. Jajko roztrzepujemy z mlekiem i za pomocą pędzelka smarujemy nim arkusz ciasta. 
Na tak przygotowane ciasto równomiernie sypiemy słodką paprykę lub paprykę wędzoną, można dodać też odrobinę suszonej papryczki chili dla zaostrzenia smaku. Na przyprawy równomiernie wysypujemy ok. 2/3 porcji startego sera żółtego (100 g) i lekko wszystko ugniatamy, aby ser dobrze przylegał do ciasta.
Rozwałkowujemy drugi arkusz ciasta francuskiego i nakładamy na ciasto z serem. Dociskamy. Wierzch ciasta posypujemy pozostałym żółtym serem, który również lekko ugniatamy. Teraz ostrym nożem złożone ciasto kroimy na paski szerokości ok. 2 cm. Paski skręcamy w dłoniach w spiralki, aby powstały skręcone paluchy. Końce sklejamy. 
Tak przygotowane paluchy serowe układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach ok. 2 cm, a wierzch smarujemy pozostałym jajkiem z mlekiem. Paluchy możemy posypać jeszcze odrobiną żółtego sera. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza z termoobiegiem.
Paluchy serowe pieczemy na środkowej półce piekarnika ok. 18 do 20 minut. Upieczone ciastka studzimy na kratce.
Upieczone paluchy serowe z ciasta francuskiego
Upieczone paluchy serowe z ciasta francuskiego

Więcej przepisów na wypieki z ciasta francuskiego:

Komentarze