Ślimaczki z ciasta francuskiego z masą makową |
Ślimaczki francuskie to pomysł na ekspresowe ciastka z makiem, nie tylko na Boże Narodzenie. Do ich przygotowania wystarczy opakowanie ciasta francuskiego i puszka gotowej masy makowej. Te ślimaczki to idealny przepis dla wszystkich zabieganych i tych, którzy kochają ekspresowe desery. Zaczynamy!
Składniki na ślimaczki z ciasta francuskiego z makiem
- 1 duże opakowanie ciasta francuskiego
- 1 puszka masy makowej (200 - 250 g)
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 żółtko + 1 łyżka mleka
- cukier puder do posypania
Jak zrobić francuskie ślimaczki z makiem
Najpierw rozkładamy ciasto francuskie na blacie i delikatnie je rozwałkowujemy, aby było równomiernie cienkie. Jeżeli używamy ciasta mrożonego, musimy wcześniej je rozmrozić - najlepiej w lodówce.
Masę makową mieszamy z bułką tarta, aby wchłonęła nadmiar wilgoci. Teraz na cieście równomiernie rozsmarowujemy masę makową, zostawiając 1–2 cm wolnego brzegu z jednej strony. To pomoże nam dobrze skleić roladę.
Ciasto zwijamy w ciasny rulon, zaczynając od strony pokrytej makiem, a wolny brzeg zwilżamy odrobiną wody, aby się skleił.
Tak przygotowaną roladę wkładamy na 20 minut do lodówki, żeby łatwiej było ją kroić. Po schłodzeniu kroimy roladę na plastry o grubości około 1 cm, formując ślimaczki.
Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając odstępy, bo urosną podczas pieczenia.
Ślimaczki smarujemy roztrzepanym żółtkiem z mlekiem, aby nabrały złocistego koloru, i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 15–18 minut, aż będą złociste i chrupiące.
Po ostygnięciu możemy je posypać cukrem pudrem dla dekoracji.
Jeśli chcemy nadać deserowi wyjątkowego aromatu, do masy makowej możemy dodać odrobinę skórki pomarańczowej lub kilka kropli aromatu migdałowego. Gotowe ślimaczki najlepiej smakują w dniu pieczenia, ale można je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 1-2 dni.
Komentarze
Prześlij komentarz
Czekam na Twoją opinię