- 30 – 40 dag moreli
- 1/2 szklanki cukru (może być biały lub jasny trzcinowy)
- 1/3 szklanki wody
- 1 łyżka masła
- 2 arkusze ciasta francuskiego
Morele umyć i podzielić na połówki i wyciągnąć pestki. Cukier
wsypać na suchą patelnię, podgrzać, rozpuścić i zrobić karmel. Dolać wodę,
wszystko wymieszać i chwilę gotować. Zdjąć z ognia i dodać masło. Do gorącego
karmelu dodać morele i dusić ok. 3 min. Ciasto francuskie lekko rozwałkować i
wyciąć dwa krążki wielkości naczynia, w którym będzie pieczona tarta. Na
spodzie formy ułożyć podduszone morele i zalać je resztą sosu karmelowego. Dokładnie
przykryć krążkami ciasta francuskiego. W cieście zrobić 1 – 2 otwory nożem, tak
aby mogła wydostać się para. Piec ok 15 min. w temp. 180 C tak, żeby ciasto
zrobiło się złote. Wyjąć tartę z piekarnika i odczekać ok. 10 min., po czy
wyłożyć na talerz odwracając ją „go góry nogami”. Ciasto powinno znaleźć się na
spodzie, a morele na wierzchu. Podawać na gorąco lub na zimno z dodatkiem bitej
śmietany, jogurtu naturalnego lub kremu z serka mascarpone.