Cynamonowe paluchy z ciasta francuskiego |
Cynamonowe paluchy z ciasta francuskiego to nie tylko błyskawiczna, ale i efektowna przekąska, która świetnie sprawdzi się zarówno do kawy, jak i podczas spotkań ze znajomymi. Te aromatyczne, delikatne i chrupiące ciastka z pewnością zagoszczą na Waszych stołach. Warto mieć ciasto francuskie zawsze pod ręką, by móc w kilka minut przygotować coś pysznego!
Składniki na cynamonowe paluchy z ciasta francuskiego
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- 2 łyżki cukru
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- ½ szklanki cukru pudru do posypania
Francuskie paluchy cynamonowe - sposób wykonania
Jeżeli korzystamy z ciasta mrożonego, wcześniej musimy rozmrozić je w lodówce.
Zaczynamy od rozwinięcia ciasta francuskiego na blacie. Jeśli jest potrzeba, delikatnie je rozwałkowujemy, aby było równej grubości. Za pomocą noża kroimy ciasto na paski o szerokości około 2 cm.
Przygotowujemy mieszankę cynamonową. W małej miseczce łączymy cukier z cynamonem. Następnie całe jajko roztrzepujemy z dwoma łyżkami mleka i smarujemy nim paski ciasta. Następnie równomiernie rozprowadzamy cynamonową mieszankę na paluchach i lekko dociskamy.
Przygotowujemy mieszankę cynamonową. W małej miseczce łączymy cukier z cynamonem. Następnie całe jajko roztrzepujemy z dwoma łyżkami mleka i smarujemy nim paski ciasta. Następnie równomiernie rozprowadzamy cynamonową mieszankę na paluchach i lekko dociskamy.
Cynamonowe paluchy z ciasta francuskiego na blasze do pieczenia |
Paluchy cynamonowe układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C z termoobiegiem przez 12–15 minut, aż będą złociste i chrupiące.
Gotowe paluchy można jeść na ciepło lub wystudzone. Są idealne solo, ale równie dobrze smakują z dodatkiem kawy czy herbaty.
Cynamonowe paluchy do pachnący i chrupiący deser |
Komentarze
Prześlij komentarz
Czekam na Twoją opinię