Cynamonowe paluchy z ciasta francuskiego. Pachnąca i chrupiąca przekąska gotowa w 15 minut

Cynamonowe paluchy z ciasta francuskiego
Cynamonowe paluchy z ciasta francuskiego

Cynamonowe paluchy z ciasta francuskiego to nie tylko błyskawiczna, ale i efektowna przekąska, która świetnie sprawdzi się zarówno do kawy, jak i podczas spotkań ze znajomymi. Te aromatyczne, delikatne i chrupiące ciastka z pewnością zagoszczą na Waszych stołach. Warto mieć ciasto francuskie zawsze pod ręką, by móc w kilka minut przygotować coś pysznego! 

Składniki na cynamonowe paluchy z ciasta francuskiego

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 2 łyżki cukru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • ½ szklanki cukru pudru do posypania

Francuskie paluchy cynamonowe - sposób wykonania

Jeżeli korzystamy z ciasta mrożonego, wcześniej musimy rozmrozić je w lodówce. 
Zaczynamy od rozwinięcia ciasta francuskiego na blacie. Jeśli jest potrzeba, delikatnie je rozwałkowujemy, aby było równej grubości. Za pomocą noża kroimy ciasto na paski o szerokości około 2 cm
Przygotowujemy mieszankę cynamonową. W małej miseczce łączymy cukier z cynamonem. Następnie całe jajko roztrzepujemy z dwoma łyżkami mleka i smarujemy nim paski ciasta. Następnie równomiernie rozprowadzamy cynamonową mieszankę na paluchach i lekko dociskamy.

Cynamonowe paluchy z ciasta francuskiego na blasze do pieczenia
Cynamonowe paluchy z ciasta francuskiego na blasze do pieczenia

 
Paluchy cynamonowe układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C z termoobiegiem przez 12–15 minut, aż będą złociste i chrupiące.

Gotowe paluchy można jeść na ciepło lub wystudzone. Są idealne solo, ale równie dobrze smakują z dodatkiem kawy czy herbaty.

Cynamonowe paluchy do pachnący i chrupiący deser
Cynamonowe paluchy do pachnący i chrupiący deser


Komentarze