Super szybki placek ze śliwkami i gruszkami

Jesienny placek ze śliwkami i gruszkami
Jesienny placek ze śliwkami i gruszkami

Polecam extra przepis na jesienny deser. To proste i szybkie ciasto pozwoli zagospodarować wszystkie jesienne owoce, które zapodziały się w Waszej kuchni i zamieni je w idealny placek na niedzielne popołudnie. Przepis na placek ze śliwkami i gruszkami jest niezwykle prosty, a wykonanie naprawdę łatwe. Przygotowanie tego ciasta zajmuje dosłownie 5 minut.

Składniki na placek ze śliwkami i gruszkami

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
  • ½ kostki masła - roztopionego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy lub esencja waniliowa
  • 10 śliwek węgierek
  • 1 duża gruszka
  • 1 szczypta soli
  • cukier puder do posypania

Jak zrobić placek ze śliwkami i gruszkami

Przygotowanie naszego jesiennego ciasta z owocami zaczynamy od roztopienia masła. Możemy to zrobić podgrzewając masło w rondelku lub w kuchence mikrofalowej. Do wystudzonego masła wbijamy 2 całe jajka i wszystko mieszamy rózgą. Teraz do mokrych składników dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz przesiany cukier puder i cukier waniliowy. Do ciasta dodajemy także szczyptę soli. Wszystko mieszamy rózgą, łyżką lub mikserem.

Spód tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Na spód wykładamy ciasto. Na cieście układamy pokrojone owoce - wydrylowane śliwki oraz pokrojone na ćwiartki gruszki.

Jesienne przepisy: Szarlotka z pianką i kruszonką, Galaretka z winogron, Domowy ocet jabłkowy, Sernik dyniowy
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. Celsjusza i pieczemy ok. 60 minut - aż ciasto będzie złote, a owoce rozpieczone.

Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem.


Placek ze śliwkami tuż po wyjęciu z piekarnika
Placek ze śliwkami tuż po wyjęciu z piekarnika

 


Komentarze