Słoik winogronowej galaretki gotowy na zimę |
Składniki na galaretkę z winogron:
- 1 kg winogron (białe lub ciemne)
- 0,5 kg cukru
- 0,5 szklanki wody
Winogrona umyć i oczyścić z łodyżek. Do dużego rondla o grubym dnie wlać wodę, wsypać owoce i połowę cukru. Gotować do momentu, aż owoce będą się rozpadać. Sok z winogron przecedzić, owoce przetrzeć przez sito. Płyn wlać z powrotem do garnka, dodać resztę cukru i gotować jeszcze ok. 25 min. Pilnować aby sok się nie przypalił. Jeżeli sok jest zbyt kwaśny można go dosłodzić.
Gorący sok, z którego powstanie galaretka, przelewać do słoików. Odstawiać do góry dnem mocno zakręcone słoiki. Gdy sok wystygnie stężeje do postaci winogronowej galaretki. Można ją z powodzeniem wykorzystać do tortów lub piernika podobnie jak używa się galaretki porzeczkowej.
Komentarze
Prześlij komentarz
Czekam na Twoją opinię