Kruche ciastka z pieczątką |
Ciastka z pieczątką lub ciastka ze stempelkiem są uroczym i pysznym dopełnieniem nie tylko świątecznych posiłków. Ich przygotowanie to czysta przyjemność, szczególnie jeśli robi się je z dziećmi. Ten przepis na ciastka z pieczątką to wersja podstawowa, bez dodatków smakowych. Ale do ciasta można dodać na przykład startą skórkę z pomarańczy lub cytryny, przyprawę korzenną lub tylko cynamon. Możliwości pyszności są nieograniczone.
Składniki na ciastka z pieczątką
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 100 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- szczypta soli
Zarabiamy klasyczne ciasto kruche. Wszystkie składniki powinny być zimne. Przesiewamy mąkę, dodajemy zimne masło i szybko siekamy nożem lub rozdrabniaczem do kruchego ciasta. Następnie dodajemy przesiany cukier puder, siekamy jeszcze raz i z grudek robimy stożek z wgłębieniem w środku. Tam wbijamy żółtko i wszystko szybko wyrabiamy dłońmi. Gotowe ciasto wstawiamy na minimum godzinę do lodówki.
Ciastka ze stempelkami na blasze do pieczenia |
Rozgrzewamy piekarnik do 190 - 200 stopni C. Zimne ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 do 4 mm na stolnicy oprószonej mąką. Za pomocą pieczątek lub stempelków wykrawamy ciastka i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka z pieczątką pieczemy ok. 10 - 12 minut, aż będą złote. Gotowe ciastka studzimy na kratce.
Polecam także: Ciasteczka korzenne z lukrem, Ciasteczka z mleczną czekoladą, Świąteczne pierniczki, Kruche babeczki migdałowo-morelowe
Nasze urocze stempelkowe ciasteczka pięknie wyglądają nawet bez dodatkowej dekoracji ale można ozdobić je lukrem, czekoladą lub oprószyć cukrem pudrem.
Kruche ciastka z pieczątkami |
Komentarze
Prześlij komentarz
Czekam na Twoją opinię