Świąteczne pierniczki na Boże Narodzenie |
Świąteczne pierniczki to bożonarodzeniowe ”must have”. Od początku grudnia całą Polska piecze i dekoruje pierniczki. My z synkiem również robimy pierniczki i to kilka razy - pierwsza porcja nigdy nie dotrwa do Świąt. Oto mój, tradycyjny przepis na świąteczne pierniczki z miodem.
Składniki na świąteczne pierniczki
- 0,5 kg mąki
- 20 dag naturalnego miodu
- 20 dag cukru pudru
- 10 dag masła
- 1 jajko
- 2 łyżeczki sody
- 1-2 łyżek przyprawy do piernika lub mieszanki przypraw korzennych (cynamon, suszony imbir, gałka muszkatołowa, goździki)
Mąkę i sodę przesiewamy na stolnicę i robimy wgłębienie, do którego wlewamy miód. Jeśli nie jest płynny wystarczy go lekko ogrzać. Miód delikatnie mieszamy nożem z częścią mąki tak, żeby się nie rozlał. Teraz dodajemy pozostałe składniki - jajko, tłuszcz, przyprawy korzenne i zarabiamy ciasto. Wyrabiamy tak długo aż będzie lśniące i jednolite. Przed wykrawaniem pierniczków warto ciasto trochę schłodzić, żeby było mniej klejące.
Stolnicę posypujemy mąką i wałkujemy część ciasta na grubość ok 0,5 cm i wykrawamy nasze najpiękniejsze pierniczki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 10 min. w temperaturze 180 - 190 st. Gotowe pierniczki wkładamy do zamykanego słoja i zostawiamy 2 - 3 dni. Do słoja można włożyć skórkę z pomarańczy, żeby szybciej zmiękły.
Tuż przed Świętami lukrujemy nasze pierniczki lukrem z białek lub dekorujemy gotowymi lukrowymi pisakami.
Komentarze
Prześlij komentarz
Czekam na Twoją opinię