Sernik limonkowy puszysty jak chmurka |
Puszysty sernik limonkowy
Czas przygotowania: | Liczba porcji: 16 | Kuchnia światowa | Rodzaj dania: ciastoSernik limonkowy z serka mascarpone oraz śniadaniowego z dodatkiem limonki to pyszne, lekkie ciasto pachnące wakacjami.
Wszyscy kochamy serniki. Do wyboru mamy setki przepisów na to pyszne ciasto. Sernik wiedeński, nowojorski, włoski, z makiem, z brzoskwiniami, na zimno, bez pieczenia... Wymienić serniki można jeszcze długo. Ale każdy ma swój ukochany sernik. Dziś proponuję lekki, puszysty sernik z dodatkiem limonki - soku oraz skórki. Taki sernik limonkowy to ciekawa odmiana i nutka świeżości w świecie deserów.
Składniki na sernik limonkowy ⇓
- 250 g serka mascarpone
- 150 g serka śniadaniowego (1 opakowanie)
- 200 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
- 2 limonki - sok i starta skórka (ewentualnie można zastąpić jedną cytryną)
- 6 jajek
- 6 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki kaszy manny lub mąki pszennej
- 300 g herbatników kakaowych
- 50 g masła
- 1 cukier waniliowy lub łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
Sposób przygotowania ⇓
- Przygotowanie sernika limonkowego zaczynamy spodu z herbatników. Ciastka przekładamy do blendera lub woreczka strunowego i dokładnie kruszymy. Do rozdrobnionych herbatników dodajemy roztopione masło (ok. 50 g) i wszystko dokładnie mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem so pieczenia i wykładamy spód sernika z pokruszonych ciastek. Spód można podpiec ok. 10 min. w temperaturze 180 st. C jednak nie jest to konieczne.
- Oddzielamy żółtka od białek i wrzucamy je do dużej miski. Do żółtek dodajemy cukier i ewentualnie cukier waniliowy i ubijamy mikserem na puch. Masa powinna być prawie biała i potroić swoją objętość. W tym momencie dodajemy po kolei serki i dalej miksujemy na wolnych obrotach, tak żeby składniki połączyły się. Dodajemy sok i skórkę z limonki i delikatnie mieszamy.
- Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy ma sztywna pianę. Pianę oraz mąkę lub kaszę manną wykładamy porcjami na masę serową i delikatnie mieszamy szpatułką, tak żeby piana nie opadła. Masa serowa jest gotowa do pieczenia :)
- Masę sernikową wlewamy na spód z herbatników i tortownicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok. 160 st. C. Warto do piekarnika, poniżej rusztu z sernikiem, wstawić płaską blachę z gorącą wodą, aby sernik piekł się w ciepłej parze. Ciasto pieczemy ok. 60 minut lub nieco dłużej.
- Gotowy sernik można polukrować lukrem z soku cytrynowego lub limonkowego i cukru pudru, posypać cukrem pudrem lub polać gorzką czekoladą. Sernik wspaniale smakuje także z bitą śmietaną.
Przepisy i porady wybrane dla Ciebie: Sernik z rodzynkami i skórką pomarańczową, Lekki sernik z owocami i mascarpone, Waniliowy sernik na zimno z truskawkami
Sernik limonkowy polukrowany w tortownicy |
sernik, sernik limonkowy, limonka
Komentarze
Prześlij komentarz
Czekam na Twoją opinię