Ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką

Maj to truskawkowy miesiąc. W tym czasie jemy truskawki na wszystkie sposoby. Oto prosty przepis na pyszne ciasto ucierane z truskawkami, przykrytymi chrupiącą kruszonką. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe z dodatkiem odrobiny bitej śmietany.

Ciasto ucierane250 g mąki 200 g cukru pudrukostka miękkiego masła4 jajka1 łyżeczka proszku do pieczenia0,5 kg truskawek
Kruszonka 150 g mąki pszennej75 g zimnego masła 75 g cukru
Zaczynamy od przygotowania kruszonki. Wszystkie składniki muszą być dobrze schłodzone. Na stolnicy siekamy masło z przesianą mąką i cukrem. Po posiekaniu szybko zarabiamy ciasto dłońmi, tak aby miało właśnie konsystencję kruszonki – jednak masło musi być połączone z mąką. Składniki można wymieszać także w robocie kuchennym. Tak przygotowane ciasto koniecznie trzeba schłodzić, minimum 30 minut w lodówce.

Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką, puszystą masę. Wbijamy po jednym jajku i ucieramy lub delikatnie miksujemy do połączenia składników. Następnie stopniow…

Sernik waniliowy na zimno z truskawkami


Ser

  • 2 serki homogenizowane
  • Kostka masła
  • 150 g cukru pudru,
  • 1 cukier wanilinowy
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/2 szklanki mleka
  • 20 dag truskawek
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/2 szklanki mleka,


Spód

  • Ok. 100 g herbatników
  • Duża łyżka masła


Herbatniki rozdrobnić na proszek. Masło roztopić i studzić. Wymieszać z herbatnikami i masą wyłożyć spód tortownicy. Przygotować ser. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, Dodać żółtka. Następnie stopniowo dodawać serki homogenizowane. W podgrzanym mleku rozpuścić żelatynę. Gdy masa będzie dobrze wymieszana, dodać schłodzone mleko z żelatyną. Masę serową wylać do tortownicy na spód z herbatników. Ozdobić truskawkami i schłodzić. Smacznego J