Lekki sernik w stylu włoskim z mascarpone i owocami



  • 250 g sera mascarpone
  • 250 g twarożku sernikowego
  • 2/3 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • Paczka herbatników owsianych ok. 200 g
  • Duża łyżka masła
  • Skórka z cytryny + łyżka soku
  • Dowolne letnie owoce (truskawki, poziomki, borówki, brzoskwinie) jako dodatek i dekoracja


Przygotować kruchy spód sernika: Herbatniki dokładnie pokruszyć i wymieszać z roztopionym masłem. Całość rozłożyć równo na dnie wysmarowanej masłem tortownicy lub silikonowej foremki. Oddzielić żółtka od białek. Do miski z żółtkami oddać cukier i wszystko ubić mikserem do białości. Do masy dodawać porcjami ser i dalej mieszać mikserem. Dodać sok z cytryny i skórkę i wszystko wymieszać. W dużej misce ubić białka z dodatkiem szczypty soli. Kiedy piana będzie sztywna delikatnie połączyć ją z masą serową. Wszystko wlać do tortownicy na herbatnikowy spód i lekko wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec ok. 50 min. Jeżeli wierzch ciasta będzie się za szybko rumienił trzeba przykryć sernik od góry arkuszem papieru do pieczenia. Po wystudzeniu środek sernika może się trochę zapaść – ale to normalne bo ta pyszność jest bez proszku do pieczenia.

Podawać ze świeżymi owocami, bitą śmietana lub kleksem jogurtu naturalnego :)