Sernik z rodzynkami, żurawiną i skórką pomarańczową



  • 1/2 kg sera białego (zmielonego dwu lub nawet trzykrotnie)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 15 dag białego cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 50 g miękkiego masła
  • Po 1 łyżce suszonej żurawiny, rodzynek i pokrojonej skórki pomarańczowej


Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem na białą masę. Następnie dodać masło i mąkę, a na koniec zmielony ser i wszystko zmiksować.  Do masy serowej dodać owoce i skórkę. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Pianę stopniowo dokładać do sera z jajkami delikatnie mieszając.

Gotowe ciasto na sernik wlać do wysmarowanej masłem i oprószonej kaszą manną małej tortownicy. Piec ok. 30 min. w 170 C, a następnie ok. 15 min. w 120 C. Aby sernik nie opadł warto pozostawić go do wystygnięcia w uchylonym piekarniku.  Gotowy sernik świetnie smakuje posypany cukrem pudrem, ale także z dodatkiem bitej śmietany lub sosu owocowego.