- 1/2 kg sera białego (zmielonego dwu lub nawet trzykrotnie)
- 1 łyżka mąki pszennej
- 3 jajka
- 15 dag białego cukru
- 1 cukier waniliowy
- 50 g miękkiego masła
- Po 1 łyżce suszonej żurawiny, rodzynek i pokrojonej skórki pomarańczowej
Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem na białą
masę. Następnie dodać masło i mąkę, a na koniec zmielony ser i wszystko
zmiksować. Do masy serowej dodać owoce i
skórkę. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Pianę stopniowo
dokładać do sera z jajkami delikatnie mieszając.
Gotowe ciasto na sernik wlać do wysmarowanej masłem i
oprószonej kaszą manną małej tortownicy. Piec ok. 30 min. w 170 C, a następnie
ok. 15 min. w 120 C. Aby sernik nie opadł warto pozostawić go do wystygnięcia w
uchylonym piekarniku. Gotowy sernik
świetnie smakuje posypany cukrem pudrem, ale także z dodatkiem bitej śmietany
lub sosu owocowego.