Białkowiec z kokosem

Białkowiec z kokosem


Białkowiec, ciasto białkowe, biszkopt z białek to super ciasto, dzięki któremu można wykorzystać nadmiar białek. Ciasto białkowe może być bazą do tortu - jako biszkopt. Natomiast upieczone w keksówce, z dodatkiem np. kokosu lub maku, polukrowane lub posypane cukrem pudrem będzie wspaniałym dodatkiem do popołudniowej kawy. Serdecznie polecam ten przepis na ciasto z białek z kokosem, na pewno skorzystacie z niego nie raz :)

Składniki na białkowiec z kokosem

  • 1 szklanka białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kostka roztopionego masła
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • szczypta soli

Pieczenie białkowca rozpoczynamy od ubicia piany z białek z dodatkiem szczypty soli. Gdy piana jest już sztywna dodajemy cukier i dalej ubijamy mikserem. Zmniejszamy obroty i porcjami dodajemy wiórki kokosowe oraz mąki (ziemniaczaną i pszenną) wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlewamy wystudzone masło oraz esencję waniliową i kończymy miksowanie. 
Przepisy na proste ciasta: Ciasto z rabarbarem, Placek ucierany z truskawkami, Ciasto cytrynowe
Tak przygotowane ciasto na kokosowy białkowiec wlewamy do keksówki wysmarowanej masłem lub do formy silikonowej. Ciasto pieczemy ok. 45 - 50 minut w temperaturze 180 st. C. Wyjmuje z piekarnika, gdy patyczek wbity w środek jest suchy.

Kokosowy białkowiec możemy posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub białą czekoladą i dodatkowo udekorować płatkami kokosa.Cisto białkowe jest lekkie i delikatne. Będzie pysznym dodatkiem do popołudniowej kawy lub jako podstawa tortu kokosowego dla dzieci.

Komentarze

Prześlij komentarz

Czekam na Twoją opinię