tacie, babci i dziadkowi!
- 1 szklanka maki
- ½ szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 jajka
- 1/2 kostki masła
- 5 lasek rabarbaru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Cukier puder do posypania
Rabarbar obrać ze skórki, pokroić na ok. 1 cm kawałki i
obtoczyć w cukrze. Masło roztopić i wystudzić. Mąkę wymieszać z cukrem,
proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Suche składniki wymieszać z jajkami
i roztopionym masłem. Można wymieszać mikserem lub po prostu łyżką. Ciasto
wylać na małą tortownicę wysmarowana masłem, keksówkę lub na formę silikonową.
Na wierzchu gęsto poukładać kawałeczki rabarbaru. Piec ok. 40 min. w 180 C. Po wystygnięciu
można posypać cukrem pudrem.