Ciasto cytrynowe - babka cytrynowa

Ciasto cytrynowe

Babka cytrynowa to pyszne, wilgotne ciasto, które świetnie smakuje nie tylko w czasie świąt wielkanocnych, ale jest doskonałym dodatkiem do kawy o każdej porze roku. Można upiec je w formie babki lub w tzw. keksówce.

Składniki na babkę cytrynową
  • 5 jajek
  • jedna szklanka mąki
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • jedna łyżeczka proszku do pieczenia
  • jedna kostka masła
  • jedna szklanka cukru
  • cytryna - sok i skórka otarta z jednej cytryny

Jajka ubić z cukrem. Wsypać wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia (pszenną i ziemniaczaną). Masło rozpuścić i przestudzić i wlać do ciasta. Ubijając masę mikserem dodać cytrynę ()sok i skórkę). Ciasto wlać do dwóch małych form wysmarowanych masłem lub do jednej dużej. Zamiast do foremek babkowych można ciasto upiec w formie płaskiej (np. silikonowej) i otrzymać pyszne ciasto cytrynowe. Piec 40 - 50 minut w temperaturze 180 stopni.



Komentarze