Ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką

Truskawkowe ciasto ucierane z kruszonką i cukrem pudrem

Maj to truskawkowy miesiąc. W tym czasie jemy truskawki na wszystkie sposoby. Oto prosty przepis na pyszne ciasto ucierane z truskawkami, przykrytymi chrupiącą kruszonką. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe z dodatkiem odrobiny bitej śmietany.

Ciasto ucierane

  • 250 g mąki
  • 200 g cukru pudru
  • kostka miękkiego masła
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 kg truskawek

Kruszonka

  • 150 g mąki pszennej
  • 75 g zimnego masła
  • 75 g cukru

Zaczynamy od przygotowania kruszonki. Wszystkie składniki muszą być dobrze schłodzone. Na stolnicy siekamy masło z przesianą mąką i cukrem. Po posiekaniu szybko zarabiamy ciasto dłońmi, tak aby miało właśnie konsystencję kruszonki – jednak masło musi być połączone z mąką. Składniki można wymieszać także w robocie kuchennym. Tak przygotowane ciasto koniecznie trzeba schłodzić, minimum 30 minut w lodówce.

Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką, puszystą masę. Wbijamy po jednym jajku i ucieramy lub delikatnie miksujemy do połączenia składników. Następnie stopniowo dodajemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Gotową masę przelewamy do tortownicy. Na wierzchu układamy oczyszczone truskawki, który można delikatnie obtoczyć w mące lub kaszy mannej. Ciasto posypujemy zimną kruszonką i pieczemy ok
60 minut w temperaturze 180°C. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem.

Osobiście do ciasta ucieranego wybieram formy silikonowe - są bardzo wygodne w użyciu i pięknie się prezentują. Ciasto z truskawkami w czerwonej formie wygląda jeszcze pyszniej :) Ciasta świetnie wychodzą w formach ceramicznych.

Komentarze