Truskawkowe ciasto ucierane z kruszonką i cukrem pudrem |
Maj to truskawkowy miesiąc. W tym czasie jemy truskawki na wszystkie sposoby. Oto prosty przepis na pyszne ciasto ucierane z truskawkami, przykrytymi chrupiącą kruszonką. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe z dodatkiem odrobiny bitej śmietany.
Ciasto ucierane
- 250 g mąki
- 200 g cukru pudru
- kostka miękkiego masła
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 kg truskawek
Kruszonka
- 150 g mąki pszennej
- 75 g zimnego masła
- 75 g cukru
Zaczynamy od przygotowania kruszonki. Wszystkie składniki muszą być dobrze schłodzone. Na stolnicy siekamy masło z przesianą mąką i cukrem. Po posiekaniu szybko zarabiamy ciasto dłońmi, tak aby miało właśnie konsystencję kruszonki – jednak masło musi być połączone z mąką. Składniki można wymieszać także w robocie kuchennym. Tak przygotowane ciasto koniecznie trzeba schłodzić, minimum 30 minut w lodówce.
Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką, puszystą masę. Wbijamy po jednym jajku i ucieramy lub delikatnie miksujemy do połączenia składników. Następnie stopniowo dodajemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Gotową masę przelewamy do tortownicy. Na wierzchu układamy oczyszczone truskawki, który można delikatnie obtoczyć w mące lub kaszy mannej. Ciasto posypujemy zimną kruszonką i pieczemy ok
60 minut w temperaturze 180°C. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem.
Osobiście do ciasta ucieranego wybieram formy silikonowe - są bardzo wygodne w użyciu i pięknie się prezentują. Ciasto z truskawkami w czerwonej formie wygląda jeszcze pyszniej :) Ciasta świetnie wychodzą w formach ceramicznych.
Komentarze
Prześlij komentarz
Czekam na Twoją opinię