Najlepsze ciasto marchewkowe z kremem z serka śniadaniowego

Ciasto marchewkowe z kremem z serka śniadaniowego

Ciasto marchewkowe przebojem wdarło się w świat ulubionych wypieków Polaków. Ten anglosaski przysmak cieszy się uznaniem wśród młodszych i starszych miłośników słodkości. Z ciasta marchewkowego można upiec pyszny jesienny placek, babeczki oraz super torcik, przekładany kremem z serka mascarpone lub śniadaniowego. Oto przepis na pyszne, wilgotne ciasto marchewkowe i super krem do przełożenia.

Składniki na ciasto marchewkowe

  • 3 jajka
  • 200 g drobnego cukru lub cukru pudru
  • ¾ szklanki oleju roślinnego
  • 3 szklanki startej marchewki (na grubych oczkach)
  • ¾ szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 nieduże jabłko
  • ½ szklanki wiórków kokosowych
  • 2 pełne szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika lub cynamonu
  • szczypta soli
  • kilka kropli esencji waniliowej

Składniki na krem z serka śniadaniowego (cream cheese)

  • 200 g kremowego serka śniadaniowego (cream cheese) typu Philadelphia
  • 70 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru (lub mniej)
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny

Przygotowanie naszego ciasta marchewkowego zaczynamy od przygotowania marchewki i jabłka, które ścieramy na tarce o grubych oczkach. Natomiast orzechy siekamy nożem, tak żeby były wyczuwalne w naszym cieście. Następnie całe jajka wbijamy do miski i ubijamy mikserem do białości. Dodajemy cukier i dalej ubijamy do uzyskania gęstej, kremowej masy. Nie przerywając ubijania cienką strużką wlewamy olej. Do masy z jajek dodajemy marchewkę, koks, orzechy i jabłko. Wszystko delikatnie mieszamy łyżką. Na koniec porcjami wsypujemy mąkę przesianą z sodą i proszkiem do pieczenia oraz solą i delikatnie łączymy z masą jajeczną.

Pyszne ciasta: ciasto cytrynowe, ciasto ucierane z truskawkami, tradycyjne ciasto czekoladowe
Ciasto wlewamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 st. C. Pieczemy ok. godziny. Ciasto jest gotowe gdy wbity patyczek jest suchy. Wyjmujemy ciasto do przestudzenia.

W czasie, gdy ciasto stygnie przyrządzamy masę z serka śniadaniowego do przełożenia tortu marchewkowego. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy serek i wszystko ucieramy na krem. Na końcu dodajemy starta skórkę cytrynową, która idealnie podkręci smak kremu. Tak przygotowaną masą serkową przekładamy nasze ciasto oraz dekorujemy wierzch tortu. Żeby ułatwić sobie dekorację warto krem schłodzić chwilę w lodówce.


Ciasto marchewkowe gotowe do jedzenia :)


Komentarze

Prześlij komentarz

Czekam na Twoją opinię