Murzynek, polska konkurencja dla amerykańskiego brownie |
Murzynek to ciasto czekoladowe, które gościło na polskich stołach zanim pojawiło się amerykańskie brownie. Murzynek może z powodzeniem konkurować z tym deserem. Jest wilgotny, bardzo aromatyczny, łatwy do przygotowania i daje wręcz nieograniczone pole do słodkich eksperymentów. Oto tradycyjny przepis na murzynka pochodzący z lat 80. ubiegłego wieku. Ta klasyka nigdy się nie starzeje :)
Składniki potrzebne na murzynka:
- 1 kostka margaryny lub 25 dag masła
- 2 szklanki białego cukru
- 2 szklanki mąki
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki naturalnego kakao
- pół szklanki wody, soku owocowego lub wina
- esencja waniliowa lub mały cukier waniliowy
- szczypta soli
Do rondla o grubym dnie wsypać 2 szklanka cukru, 4 łyżki kakao, dodać margarynę oraz wodę, sok lub wino i wanilię. Wszystko rozpuścić, doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 3 minuty. Odlać pół szklanki płynu na polewę, a resztę masy czekoladowej pozostawić do wystygnięcia.
Gdy masa jest już chłodna dodać 2 szklanki przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i wszystko delikatnie wymieszać. Następnie dodawać po jednym żółtku. Z białek ubić sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Pianę delikatnie wymieszać z ciastem czekoladowym. Całość przelać do formy i piec ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.
Po wyjęciu ciasta z piekarnika, gdy jest jeszcze ciepłe, trzeba nakłuć go dość grubym szpikulcem, aby powstały głębokie otwory. Ciepłe ciasto polewany odlaną wcześniej masą czekoladową tak, aby wypełniła zrobione wcześniej dziurki. Na tym etapie można zużyć połowę masy. Resztą polewy dekorujemy murzynka po całkowitym wystygnięciu.
Ciasto z dzieciństwa. Pysznie czekoladowe. Mniam!!
OdpowiedzUsuń