Kotleciki z cukinii i ziemniaków

Kotlety z cukinii i ziemniaków - nie wyrzucaj, wykorzystaj!


Kotleciki z cukinii lub inne kotlety z warzyw to świetne danie, dzięki któremu możemy wykorzystać różne “obiadowe” resztki, na przykład ugotowane ziemniaki. Ziemniaki mogą same w sobie stanowić bazę kotlecików, ale idealnie pasują także do placuszków z cukinią. Dziś zapraszam na obiad z cukinii i ziemniaków.

Kotleciki z cukinii i ziemniaków - potrzebne składniki

  • ok. pół kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 cukinia baby lub ok. 25 dag miąższu z dużej cukinii
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz i sól do smaku
  • ewentualnie łyżka mąki lub bułki tartej

Przygotowanie kotletów zaczynamy od ugotowania ziemniaków - jeżeli nie korzystamy z warzyw np. z obiadu. Następnie cukinię ścieramy na tarce, dodajemy utłuczone ziemniaki (lub przepuszczone przez praskę). Dodajemy jajko, czosnek utarty z solą. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy pieprzem i solą. Jeżeli masa jest zbyt rzadka możemy dodać trochę mąki lub tartej bułki, jednak placuszki są smaczniejsze bez dodatku mąki.
Przepisy z cukinią: pasta serowa z pieczonymi warzywami, kotlety z cukinii z serem i ziołami, pyszne leczo z cukinią i bakłażanem
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy małe kotleciki, które nakładamy łyżką. Do smażenia można także wykorzystać patelnię do jajek sadzonych. Pyszne kotleciki z cukinii i ziemniaków gotowe.

Komentarze