Pasta z twarożku i pieczonych warzyw |
Ta pasta to świetna propozycja dla wszystkich miłośników twarogów i warzywa. Do jej przygotowania można wykorzystać wszelkie warzywa pieczona w piekarniku lub grillowane oraz biały ser oczywiście twarogi - zarówno tradycyjny biały ser jak i twarożek kozi lub owczy. Te dwa ostatnie mają bardziej intensywny smak, dlatego wymagają mniej przypraw.
Składniki na pastę z twarożku i pieczonych warzyw:
- ok. 200 g sera twarogowego - krowiego, koziego lub owczego
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 mały bakłażan
- 1 mała cukinia
- 1 mała cebula
- 0,5 główki czosnku + 1 ząbek
- ulubione zioła suszone i świeże
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Najważniejszymi składnikami tej pasty są pieczone lub grillowane warzywa sezonowe. W tym przepisie proponuję bakłażana, cukinię i paprykę, ale świetnie sprawdzi się marchewka lub batat. Warzywa kroimy na mniej więcej podobne kawałki i rozkładamy na blasze do pieczenia. Rozkładamy, solimy i skrapiamy oliwą. Można posypać ulubionymi suchymi ziołami. Dodajemy też czosnek, poza jednym ząbkiem. Wszystkie twarde warzywa wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok. 180 st. i pieczemy ok. 30 min. Wówczas dodajemy warzywa delikatne - np. cukinię. Wszystko dalej pieczemy ok. 10 - 15 min.
Ciepłe, miękkie ale nie rozpieczone warzywa, przekładamy do miski, dodajemy serek twarogowy i mieszamy. Dodajemy ząbek świeżego, zmiażdżonego czosnku, doprawiamy solą, pieprzem i świeżymi ziołami.
Taka pasta świetnie smakuje ze świeżym pieczywem jako przysmak śniadaniowy lub - zmiksowana - jako dip do potraw z grilla.
Komentarze
Prześlij komentarz
Czekam na Twoją opinię