Ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką

Maj to truskawkowy miesiąc. W tym czasie jemy truskawki na wszystkie sposoby. Oto prosty przepis na pyszne ciasto ucierane z truskawkami, przykrytymi chrupiącą kruszonką. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe z dodatkiem odrobiny bitej śmietany.

Ciasto ucierane250 g mąki 200 g cukru pudrukostka miękkiego masła4 jajka1 łyżeczka proszku do pieczenia0,5 kg truskawek
Kruszonka 150 g mąki pszennej75 g zimnego masła 75 g cukru
Zaczynamy od przygotowania kruszonki. Wszystkie składniki muszą być dobrze schłodzone. Na stolnicy siekamy masło z przesianą mąką i cukrem. Po posiekaniu szybko zarabiamy ciasto dłońmi, tak aby miało właśnie konsystencję kruszonki – jednak masło musi być połączone z mąką. Składniki można wymieszać także w robocie kuchennym. Tak przygotowane ciasto koniecznie trzeba schłodzić, minimum 30 minut w lodówce.

Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką, puszystą masę. Wbijamy po jednym jajku i ucieramy lub delikatnie miksujemy do połączenia składników. Następnie stopniow…

Pasta serowa z pieczonymi warzywami. Idealna na śniadanie lub grilla

Pasta z twarożku i pieczonych warzyw

Ta pasta to świetna propozycja dla  wszystkich miłośników twarogów i warzywa. Do jej przygotowania można wykorzystać wszelkie warzywa pieczona w piekarniku lub grillowane oraz biały ser oczywiście twarogi - zarówno tradycyjny biały ser jak i twarożek kozi lub owczy. Te dwa ostatnie mają bardziej intensywny smak, dlatego wymagają mniej przypraw.

Składniki na pastę z twarożku i pieczonych warzyw:

  • ok. 200 g sera twarogowego - krowiego, koziego lub owczego
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 mały bakłażan
  • 1 mała cukinia
  • 1 mała cebula
  • 0,5 główki czosnku + 1 ząbek
  • ulubione zioła suszone i świeże
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Najważniejszymi składnikami tej pasty są pieczone lub grillowane warzywa sezonowe. W tym przepisie proponuję bakłażana, cukinię i paprykę, ale świetnie sprawdzi się marchewka lub batat. Warzywa kroimy na mniej więcej podobne kawałki i rozkładamy na blasze do pieczenia. Rozkładamy, solimy i skrapiamy oliwą. Można posypać ulubionymi  suchymi ziołami. Dodajemy też czosnek, poza jednym ząbkiem. Wszystkie twarde warzywa wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok. 180 st. i pieczemy ok. 30 min. Wówczas dodajemy warzywa delikatne - np. cukinię. Wszystko dalej pieczemy ok. 10 - 15 min.

Ciepłe, miękkie ale nie rozpieczone warzywa, przekładamy do miski, dodajemy serek twarogowy i mieszamy. Dodajemy ząbek świeżego, zmiażdżonego czosnku, doprawiamy solą, pieprzem i świeżymi ziołami. 

Taka pasta świetnie smakuje ze świeżym pieczywem jako przysmak śniadaniowy lub - zmiksowana - jako dip do potraw z grilla. 

Komentarze