Leczo z cukinią, boczkiem i bakłażanem |
Składniki na pyszne leczo z cukinią i bakłażanem
- 2 małe cukinie
- 1 bakłażan
- 2 papryki
- 2 średnie cebule
- Pół główki czosnku
- 2 łyżki słodkiej papryki mielonej
- 1 puszka pomidorów pelati
- 0,7 l passaty pomidorowej
- 30 dag surowego boczku
- Olej rzepakowy do smażenia
- Węgierska pasta z ostrej papryki lub pasta gulaszowa do smaku
- Łyżeczka cukru, sól i pieprz do smaku
Przygotować duży rondel o dużym dnie. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor na dużym ogniu. Zmniejszyć ogień i dodać pokrojoną cebulę oraz słodką paprykę w proszku. Dusić aż cebula się zeszkli. Dodawać kolejne warzywa pokrojone według uznania – w kostkę, talarki lub półkrążki. Dodać pomidory w puszce i passatę. Wszystko posolić, dodać łyżeczkę cukru i przykryć pokrywką. Całość dusić na małym ogniu ok. 40 – 50 min. Na koniec dodać drobno pokrojony lub zmiażdżony czosnek oraz ostrą pastę paprykową i świeżo mielony pieprz. Podawać ze świeżym chlebem lub bułeczką. Można także serwować z ryżem lub makaronem. Leczo świetnie smakuje z kleksem gęstej, kwaśnej śmietany lub jogurtem greckim.