Kotleciki z cukinii z oscypkiem i świeżymi ziołami

  • 2 młode cukinie
  • 2 całe jajka
  • 1 – 2 kopiatych łyżek bułki tartej
  • Pół filiżanki oscypka startego na tarce
  • Po pół łyżeczki posiekanych świeżych ziół: tymianku, majeranku i estragonu
  • Pół łyżeczki startej skórki cytrynowej
  • 2 ząbki czosnku (zmiażdżyć lub drobno posiekać)
  • Pół łyżeczki soli
  • Pieprz do smaku.
  • Olej + łyżeczka masła do smażenia

Cukinie utrzeć na grubej tarce, posolić. Wszystko wymieszać i pozostawić na ok. 30 min., aby cukinie puściły sok. Starte warzywa dokładnie odcisnąć. W misce rozmącić całe jajka, ale ich nie ubijać. Dodać zioła, czosnek, skórkę cytrynową oraz oscypka i wszystko wymieszać. Dołożyć starte cukinie i ponownie wymieszać. Na końcu stopniowo dodawać bułkę tartą, tak żeby masa miała zwartą konsystencję. Na patelni rozgrzać olej z dodatkiem masła. Porcje masy wykładać na dobrze rozgrzaną patelnię i smażyć na złoto z obu stron. Kotleciki z cukinii świetnie smakują na ciepło oraz na zimno.  Mogą stanowić świetny dodatek do kanapek, zastępujący wędlinę. Przed podaniem można oprószyć je startym oscypkiem. 

 


 

Komentarze