- 2 młode cukinie
- 2 całe jajka
- 1 – 2 kopiatych łyżek bułki tartej
- Pół filiżanki oscypka startego na tarce
- Po pół łyżeczki posiekanych świeżych ziół: tymianku, majeranku i estragonu
- Pół łyżeczki startej skórki cytrynowej
- 2 ząbki czosnku (zmiażdżyć lub drobno posiekać)
- Pół łyżeczki soli
- Pieprz do smaku.
- Olej + łyżeczka masła do smażenia
Cukinie utrzeć na grubej tarce, posolić. Wszystko wymieszać i pozostawić na ok. 30 min., aby cukinie puściły sok. Starte warzywa dokładnie odcisnąć. W misce rozmącić całe jajka, ale ich nie ubijać. Dodać zioła, czosnek, skórkę cytrynową oraz oscypka i wszystko wymieszać. Dołożyć starte cukinie i ponownie wymieszać. Na końcu stopniowo dodawać bułkę tartą, tak żeby masa miała zwartą konsystencję. Na patelni rozgrzać olej z dodatkiem masła. Porcje masy wykładać na dobrze rozgrzaną patelnię i smażyć na złoto z obu stron. Kotleciki z cukinii świetnie smakują na ciepło oraz na zimno. Mogą stanowić świetny dodatek do kanapek, zastępujący wędlinę. Przed podaniem można oprószyć je startym oscypkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz
Czekam na Twoją opinię