Sałatka z fasolą Jaś, burakami i serem feta |
Fasola i ser feta lub kozi to super połączenie, które świetnie sprawdza się w różnych sałatkach. Te składniki z dodatkiem różnych warzyw i przypraw tworzą ciekawe kompozycje smakowe, które zadowolą nawet najbardziej wymagających smakoszy. Dziś przedstawiam przepis na sałatkę z fasoli Jaś, fety z dodatkiem pieczonych buraków.
Sałatka z buraków, fasoli i sera feta: składniki
- 2 małe lub 1 duży burak upieczony w piekarniku
- szklanka świeżej fasoli Jaś lub pół szklanki suchej fasoli
- 2 małe ogórki kiszone
- pół jabłka
- ser feta lub twaróg kozi
- ocet balsamiczny
- oliwa z oliwek extra vergine lub dobry olej tłoczony na zimno np. lniany
- sól i pieprz do smaku
Buraki dokładnie myjemy, suszymy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy ok. godziny w temperaturze 180 stopni. Małe buraki będą gotowe po ok. 50 minutach, a duże po 1,5 godziny. Gdy buraki trochę przestygną obieramy je ze skórki i kroimy w kostkę. Do sałatki musimy także ugotować fasolę Jaś. Jeżeli mamy świeżą fasolę gotujemy ją do miękkości w osolonej wodzie. Gdy dysponujemy suchą fasolą musimy namoczyć ją przed gotowaniem ok. 12 godziny i dopiero wtedy gotować na miękko. Oczywiście do sałatki można także użyć fasolki z puszki :)
Pyszne sałatki: tabule z pęczakiem, sałatka z twarożku z tuńczykiem, sałatka makaronowa z ciecierzycą i papryką
Gdy mamy gotowe buraki i fasolę dodajemy kolejne składniki - pokrojone ogórki i jabłko. Wszystko mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem, oliwą i octem balsamicznym. Na wierzchu sałatki układamy pokruszony ser i wszystko delikatnie skrapiamy oliwą. Nasza sałatka jest gotowa do schrupania.
Komentarze
Prześlij komentarz
Czekam na Twoją opinię