Składniki
- 100 g pęczaku (jedna filiżanka do herbaty)
- 1 pomidor
- 1/2 ogórka wężowego
- 1/2 czerwonej papryki
- natka pietruszki
- świeże listki mięty
- sok z cytryny
- oliwa z oliwek extra vergine
- 1 ząbek czosnku
- Sól i pieprz do smaku
Kaszę pęczak
wypłukać i ugotować na sypko według przepisu – najlepiej gotować w dużej ilości
wody ok. 15 min. Gdy kasza wystygnie dodać pozostałe składniki - warzywa
pokroić w drobną kostkę, dodać rozdrobnione zioła, zmiażdżony czosnek, doprawić
oliwą, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Sałatkę odstawić na ok. 30 min. w chłodne miejsce, aby smaki się
połączyły. Ta arabska sałatka w wersji z pęczakiem jest naprawdę pyszna. W
oryginale jak kaszę dodaje się oczywiście kuskus.