Tabule (tabbouleh) z pęczakiem. Tradycyjna arabska sałatka po polsku



Składniki

  • 100 g pęczaku (jedna filiżanka do herbaty)
  • 1 pomidor
  • 1/2 ogórka wężowego
  • 1/2 czerwonej papryki
  • natka pietruszki
  • świeże listki mięty
  • sok z cytryny
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól i pieprz do smaku
Kaszę pęczak wypłukać i ugotować na sypko według przepisu – najlepiej gotować w dużej ilości wody ok. 15 min. Gdy kasza wystygnie dodać pozostałe składniki - warzywa pokroić w drobną kostkę, dodać rozdrobnione zioła, zmiażdżony czosnek, doprawić oliwą, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Sałatkę odstawić na ok. 30  min. w chłodne miejsce, aby smaki się połączyły. Ta arabska sałatka w wersji z pęczakiem jest naprawdę pyszna. W oryginale jak kaszę dodaje się oczywiście kuskus.