Golonka pieczona w glazurze z wędzoną papryka pimenton |
Golonka pieczona w glazurze z papryką pimenton to golonka w wersji de lux. Delikatne mięso, cudowny tłuszczyk, aromat wędzonej papryki oraz ostrość czosnku i musztardy. Gotowanie, marynowanie i pieczenie sprawia, że tak przygotowana pieczona golonka to prawdziwy rarytas. To danie to będzie Waszą pozycją obowiązkową w okresie jesienno-zimowym. Oto przepis na golonko pieczone w glazurze z papryką wędzoną pimenton!
Składniki potrzebne do przygotowania golonki pieczonej w glazurze z papryką wędzoną pimenton
Porcja na 1 tylną golonkę wieprzową
- 1 golonka wieprzowa ze skórą (duża z tylnej nogi)
Wywar do gotowania golonki
- 3 liście laurowe
- ok. 6 ziaren ziela angielskiego
- pół łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
- 5 goździków
- pół główki czosnku
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- pół selera korzeniowego
- 1 cebula
- 1 por (biała część)
- sól do smaku - musi być dobrze przyprawione
Glazura do golonki z papryką pimenton
- 3/4 szklanki wywaru z gotowania golonki
- 2 łyżki musztardy kremowej (kremska, sarepska) - nie może być zbyt ostra
- 1 łyżeczka ciemnego, naturalnego miodu - najlepiej spadziowego lub gryczanego
- 1 łyżeczka papryki wędzonej pimenton
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula pokrojona w plasterki
Jak ugotować golonkę przed pieczeniem
Golonkę dokładnie myjemy i ewentualnie opalamy resztki włosia. Razem z warzywami umieszczamy mięso w dużym garnku, zalewamy wodą tak by zakrywała mięso, dodajemy przyprawy i gotujemy. Tak duża golonka (tylna golonka) musi gotować się ok.2 godziny. Po ugotowaniu mięso studzimy, a wywar zostawiamy - będzie potrzebny do przygotowania marynaty, a resztę także można wykorzystać. Sprawdź, co można zrobić z wywarem z gotowania golonki.
Jak zrobić marynatę do pieczonej golonki z papryka pimenton
Gdy mięso stygnie przygotowujemy marynatę i glazurę do golonki. Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z musztardą i wędzoną papryką pimenton. Dodajemy miód i podgrzany bulion - wtedy składniki glazury łatwiej się połączą. Marynatę schładzamy. Wystudzoną golonkę zalewamy marynatą i zostawiamy w zalewie na minimum 2 godziny. Co jakiś czas odwracamy mięso.
Jak upiec golonkę w glazurze
Po marynowaniu golonkę wkładamy do naczynia żaroodpornego. Na spód układamy plasterki cebuli, na których układamy golonkę i wlewamy ok. ¼ szklanki marynaty. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wstawiamy mięso i polewamy 2 łyżkami pozostałej marynaty. Następnie co 5 minut polewamy golonkę kolejnymi 2 łyżkami zalewy. Dzięki temu na mięsie powstaje wspaniała glazura. W sumie golonka piecze się ok. 30 do 40 minut. Na koniec warto na 3 minuty włączyć termoobieg lub funkcję grilla.
Pieczona golonka w glazurze z wędzoną papryką pimenton gotowa do podania |
Ta golonka pieczona w glazurze z papryką pimenton to prawdziwy majstersztyk. Pimenton cudownie smakuje z wieprzowiną. Jest także idealnym dodatkiem do żeberek. Pimenton i tłusta wieprzowina to prawdziwa poezja smaku!
Przepisy dla miłośników golonki: Golonka w piwie i miodzie, Golonka po bawarsku
Komentarze
Prześlij komentarz
Czekam na Twoją opinię