Golonko zapiekane w piwie, czyli golonka prawie po bawarsku

Golonka po bawarsku w jasnym piwie
Golonka to niezwykle smaczny kawałek mięsa z wielką kością, otoczony równie dużą ilością tłuszczu. Sekret przygotowania dobrej golonki to czas – czas gotowania mięsa w wywarze  jarzynowym, marynowania oraz pieczenia. Polecam ten przepis na golonko w piwie – jest prosty i zawsze się udaje :)

Golonki w piwie po bawarsku

  • 3-4 golonki wieprzowe
  • kilka listków laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2-3 goździki
  • kilka ziaren pieprzu
  • 2 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera korzeniowego
  • opalona cebula
  • sól do smaku

Marynata

  • 250 ml piwa – ja używam jasne, ale w oryginalnym przepisie na golonkę po bawarsku jest ciemne
  • 1 łyżka kminku (może być mielony)
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 4-5 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 cebula pokrojona w piórka


Golonki myjemy i umieszczamy w dużym garnku o grubym dnie, w którym będą gotować się w sumie ok. 2 godz. Na początku mięso zalewamy zimną wodą, dodajemy przyprawy – bez warzyw i soli – i gotujemy ok. 1 godz. Po godzinie dodajemy ok. 3 łyżeczki soli i dalej gotujemy. Po ok. 1,5 godz. dodajemy warzywa i wszystko gotujemy jeszcze ok. 30-40 minut. Ugotowane golonki wyjmujemy z wywaru i studzimy. Pozostały rosół można wykorzystać na przykład do przygotowania galarety drobiowej.
Co zrobić z wywarem z gotowania golonki?

W tym czasie można przygotować marynatę z piwa. Czyli po prostu mieszamy piwo z czosnkiem, miodem i przyprawami. Wystudzone golonki przygotowujemy do marynowania. Nacinamy skórę i dokładnie nacieramy golonki piwem z czosnkiem. Mięso zostawiamy zanurzone w płynie i obłożone wiórkami cebuli na minimum 2 godziny, ale wiadomo, że im dłużej tym lepiej. Co jakiś czas warto odwrócić golonki w zalewie.

Zamarynowane mięso układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blasze, najlepiej na podkładzie z cebuli. Golonki polewamy pozostałą marynatą i pieczemy 40-60 minut w 160 stopniach. Ja zwykle piekę godzinę. Przez pierwsze 40 minut pod przykryciem, od czasu do czasu polewając je wytopionym tłuszczem z marynata, a ostatnie 20 minut bez pokrywy ale za to z termoobiegiem, żeby skórka była chrupiąca :)

To danie na pewno nie jest dietetyczne, ale jest pyszne!

Komentarze