Golonka zapiekana w piwie z miodem

Golonka pieczona w piwie z miodem wspaniale smakuje z chrzanem i musztardą

Golonka pieczona z piwie z miodem i musztardą to danie, które zachwyca smakiem delikatnego mięsa, aromatem miodu oraz przypraw. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza połączeniu gorzkawego smaku piwa, ostrości musztardy, słodyczy miodu i oczywiście tłuszczu z mięsa. Dzięki marynowaniu, gotowaniu i pieczeniu mięso jest wyjątkowo delikatne, a tłuszcz pozostaje w rosole. Pieczona golonka to idealna propozycja na jesienne lub zimowe obiady, a także gorącą kolację po nartach.

Składniki potrzebne do przygotowania golonki w piwie, miodzie i musztardzie

  • 3-4 golonki wieprzowe

Bulion do gotowania golonek

  • 3 liście laurowe
  • ok. 10 ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • pół główki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • po kawałku pora i selera korzeniowego
  • łyżeczka suszonej jarzynki
  • sól do smaku - musi być dobrze przyprawione

Marynata z piwa i miodu do golonki

  • 1 szklanka piwa
  • 1 łyżka dobrego, naturalnego miodu
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 szczypta chilli
  • kilka ząbków czosnku
  • 2 cebule pokrojone w plasterki

Golonki dokładnie oczyścić. Przygotować warzywa do wywaru - cebulę opalić nad gazem. Umieścić wszystko w garnku, zalać wodą tak, żeby zakrywała mięso i warzywo i gotować na małym ogniu ok. 2 godziny.
Sprytny sposób na wykorzystanie wywaru z gotowania golonki!
W tym czasie przygotować marynatę. Czosnek dokładnie rozetrzeć lub przecisnąć przez praskę. Dodać pozostałe składniki marynaty i wszystko dokładnie wymieszać. Wystudzone golonki dokładnie natrzeć marynatą i zostawić w zalewie na minimum 2 godziny. Co jakiś czas warto odwrócić mięso.

Zamarynowane golonki układać na blasze do pieczenia i polać resztą marynaty. Całość obłożyć plastrami cebuli i wstawić do piekarnika rozgrzanego do ok. 190 - 200 st. i piec godzinę.

Golonki zapiekane w piwie z miodem i musztardą cudownie smakują z dodatkiem chrzanu i musztardy podawane z pieczonymi ziemniakami lub pieczywem. Doskonałym dodatkiem będzie także kapusta zasmażana. 

Komentarze