Golonka pieczona w piwie z miodem wspaniale smakuje z chrzanem i musztardą |
Golonka pieczona z piwie z miodem i musztardą to danie, które zachwyca smakiem delikatnego mięsa, aromatem miodu oraz przypraw. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza połączeniu gorzkawego smaku piwa, ostrości musztardy, słodyczy miodu i oczywiście tłuszczu z mięsa. Dzięki marynowaniu, gotowaniu i pieczeniu mięso jest wyjątkowo delikatne, a tłuszcz pozostaje w rosole. Pieczona golonka to idealna propozycja na jesienne lub zimowe obiady, a także gorącą kolację po nartach.
Składniki potrzebne do przygotowania golonki w piwie, miodzie i musztardzie
- 3-4 golonki wieprzowe
Bulion do gotowania golonek
- 3 liście laurowe
- ok. 10 ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- pół główki czosnku
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- po kawałku pora i selera korzeniowego
- łyżeczka suszonej jarzynki
- sól do smaku - musi być dobrze przyprawione
Marynata z piwa i miodu do golonki
- 1 szklanka piwa
- 1 łyżka dobrego, naturalnego miodu
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1 szczypta chilli
- kilka ząbków czosnku
- 2 cebule pokrojone w plasterki
Golonki dokładnie oczyścić. Przygotować warzywa do wywaru - cebulę opalić nad gazem. Umieścić wszystko w garnku, zalać wodą tak, żeby zakrywała mięso i warzywo i gotować na małym ogniu ok. 2 godziny.
Sprytny sposób na wykorzystanie wywaru z gotowania golonki!W tym czasie przygotować marynatę. Czosnek dokładnie rozetrzeć lub przecisnąć przez praskę. Dodać pozostałe składniki marynaty i wszystko dokładnie wymieszać. Wystudzone golonki dokładnie natrzeć marynatą i zostawić w zalewie na minimum 2 godziny. Co jakiś czas warto odwrócić mięso.
Zamarynowane golonki układać na blasze do pieczenia i polać resztą marynaty. Całość obłożyć plastrami cebuli i wstawić do piekarnika rozgrzanego do ok. 190 - 200 st. i piec godzinę.
Golonki zapiekane w piwie z miodem i musztardą cudownie smakują z dodatkiem chrzanu i musztardy podawane z pieczonymi ziemniakami lub pieczywem. Doskonałym dodatkiem będzie także kapusta zasmażana.
Komentarze
Prześlij komentarz
Czekam na Twoją opinię