- 1 paczka herbatników petit beurre ok. 250 g
- 2 żółtka
- ¾ kostki miękkiego masła
- 100 g czekolady
- 5 łyżek cukru pudru
- Odrobina wiśniówki lub rumu
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Kawę rozpuścić w ok.½ szklanki gorącej wody i dodać wiśniówkę lub rum. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej i wystudzić. Miękkie masło utrzeć pałką lub mikserem na puch, dodać cukier puder i dalej ucierać. Do masy dodać żółtka i ucierać, a na koniec wszystko połączyć z wystudzoną, płynną czekoladą.
Ciasta bez pieczenia: torcik z masą z kaszy manny, Kinder Country z truskawkami, Sernik waniliowy na zimno
Prostokątną foremkę wykładamy folią spożywczą i układamy na przemian warstwę herbatników (zanurzonych na moment z kawie z rumem) i warstwę masy czekoladowej. Ciasto schłodzić w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz
Czekam na Twoją opinię