Ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką

Maj to truskawkowy miesiąc. W tym czasie jemy truskawki na wszystkie sposoby. Oto prosty przepis na pyszne ciasto ucierane z truskawkami, przykrytymi chrupiącą kruszonką. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe z dodatkiem odrobiny bitej śmietany.

Ciasto ucierane250 g mąki 200 g cukru pudrukostka miękkiego masła4 jajka1 łyżeczka proszku do pieczenia0,5 kg truskawek
Kruszonka 150 g mąki pszennej75 g zimnego masła 75 g cukru
Zaczynamy od przygotowania kruszonki. Wszystkie składniki muszą być dobrze schłodzone. Na stolnicy siekamy masło z przesianą mąką i cukrem. Po posiekaniu szybko zarabiamy ciasto dłońmi, tak aby miało właśnie konsystencję kruszonki – jednak masło musi być połączone z mąką. Składniki można wymieszać także w robocie kuchennym. Tak przygotowane ciasto koniecznie trzeba schłodzić, minimum 30 minut w lodówce.

Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką, puszystą masę. Wbijamy po jednym jajku i ucieramy lub delikatnie miksujemy do połączenia składników. Następnie stopniow…

Torcik bez pieczenia z masą z kaszy mannej

Torcik bez pieczenia z masą grysikową

Torcik bez pieczenia to idealny deser dla każdego, kto niezbyt mocno czuje się w pieczeniu tradycyjnych biszkoptów. Takie ciasto świetnie sprawdzi się na przyjęciu dla dzieci, w czasie rodzinnych świąt oraz jako niedzielny deser.

Składniki potrzebne na torcik bez pieczenia

  • ok. 300 g prostokątnych herbatników
  • pół filiżanki czarnej kawy bez cukru
  • pół szklanki kaszy manny
  • pół litra mleka
  • kostka masła
  • szklanka cukru pudru,
  • ekstrakt waniliowy lub cukier waniliowy
  • łyżka kakao

Kaszę manną gotujemy na gęsto w pół lita mleka. I oczywiście następnie studzimy. Gdy grysik jest już zimny, masło ucieramy z cukrem, powoli dodając wystudzoną  kaszę. Można robić to ręcznie w makutrze lub oczywiście mikserem. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy zapach waniliowy, a do drugiej kakao. W prostokątnym naczyniu wyłożonym folią układamy warstwę herbatników lekko skropionych kawą i połowę masy waniliowej. Masę przykrywamy kolejnymi herbatnikami. Ciastka również nasączamy kawą. Tak samo robimy z masą czekoladową. W ten sposób powstaje torcik z czterema warstwami masy. Jako ostatnią układamy warstwę herbatników i torcik wkładamy do lodówki. Schłodzone ciasto wyjmujemy z pojemnika najlepiej odwracając go do góry dnem. Wierch naszego ciasto można polać czekoladą lub ozdobić bitą śmietaną. Świetnie smakuje z dodatkiem czekoladowych płatków śniadaniowych.

Komentarze