Domowa stefanka bez pieczenia

Domowa stefanka bez pieczenia
Składniki na stefankę bez pieczenia
  • 1 paczka herbatników petit beurre ok. 250 g
  • 2 żółtka
  • ¾ kostki miękkiego masła
  • 100 g czekolady
  • 5 łyżek cukru pudru
  • Odrobina wiśniówki lub rumu
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej



Kawę rozpuścić w ok.½ szklanki gorącej wody i dodać wiśniówkę lub rum. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej i wystudzić. Miękkie masło utrzeć pałką lub mikserem na puch, dodać cukier puder i dalej ucierać. Do masy dodać żółtka i ucierać, a na koniec wszystko połączyć z wystudzoną, płynną czekoladą.


Prostokątną foremkę wykładamy folią spożywczą i układamy na przemian warstwę herbatników (zanurzonych na moment z kawie z rumem) i warstwę masy czekoladowej. Ciasto schłodzić w lodówce. 





Komentarze

Popularne posty