|
Wigilijne uszka z grzybami |
Dzielę się z Wami moim domowym przepisem na uszka z grzybami. Nie różni się od specjalnie od innych, które znajdziecie w internecie i książkach kucharskich. Inne może być jedynie ciasto - u mnie w cieście nie ma żadnego tłuszczu, ani jajek. Ciasto na uszka i pierogi to jedynie mąka i gorąca woda. Ciasto wychodzi elastyczne, sprężyste i bardzo cienkie :) Takie właśnie powinno być w galicyjskich pierogach i uszkach. Oto przepis na uszka z grzybami do wigilijnego barszczu.
Wigilijne uszka z grzybami - składniki na farsz
- 80 g suszonych grzybów (prawdziwków lub podgrzybków)
- 1 duża cebula
- 2 łyżki masła
- 1 łyżkę domowej bułki tartej (może być kasza manna)
- sól i pieprz do smaku
- połówka migdała - wigilijna wróżba
Ciasto na uszka z grzybami
- 250 g mąki pszennej
- 120 ml gorącej wody
- szczypta soli
Jak zrobić wigilijne uszka z grzybami
Przygotowanie uszek zaczynamy od farszu. Suszone grzyby, najlepiej prawdziwki, płuczemy z piasku i zalewamy zimną. Moczymy kilka godzin, najlepiej całą noc.
Namoczone grzyby gotujemy ok. 40 minut w wodzie, w której się moczyły. Ugotowane grzyby odcedzamy, a wywar zostawiamy do wigilijnego barszczu lub
kapusty z grzybami.
Odsączone grzyby drobno kroimy lub mielimy w maszynce do mięsa – w tym przypadku blender nie jest najlepszym pomysłem. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle, aż będzie szklista. Nie może się zezłocić. Dodajemy zmielone lub pokrojone grzyby i chwilę smażymy. Podsmażone grzyby z cebulką łączymy z bułką tartą lub kaszą manną i doprawiamy do smaku. Farsz zostawiamy do ostygnięcia.
Ciasto na uszka
Zarabiamy ciasto na uszka. Wysypujemy przesianą mąkę z solą na blat stołu lub stolnicę. Na środku robimy wgłębienie i ostrożnie wlewamy porcjami gorącą wodę. Początkowo łączymy mąkę z wodą nożem lub łyżką, a następnie zagniatamy ciasto dłońmi. Wyrabiamy, aż będzie sprężyste i elastyczne i będzie odchodzić od dłoni. Ciasto dzielimy na kilka części i przykrywamy ściereczką, żeby nie obsychało.
Ciasto cienko rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką. Następnie kroimy je na kwadraciki o wymiarach ok. 4 x 4 cm lub nieco mniejsze. Im mniejsze uszka, tym smaczniejsze. Na każdy kwadracik nakładamy łyżeczkę farszu. Kwadraciki składamy po przekątnej, zlepiamy brzegi, a następnie zlepiamy razem dwa przeciwległe rogi. W jednym uszku ukrywamy połówkę migdała.
Gotowanie uszek
Uszka wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy ok. 3 – 5 minut. Wyjmujemy je łyżką cedzakową, gdy wypłyną na wierzch. Ugotowane uszka wrzucamy do roztopionego masła, żeby się nie sklejały. Ważne :) do wigilijnego barszczu dajemy zimne uszka - taka jest tradycja.
|
Uszka możemy przygotować wcześniej i zamrozić. Mrożę uszka na surowo |
Wigilijna niespodzianka w uszkach - wróżba na udany rok
W Krakowie, ale także w innych miastach dawnej Galicji popularny był zwyczaj ukrywania w jednym uszku migdała. Jak wiadomo, wigilijny migdał to symbol szczęścia i dobrobytu. Zatem osoba, która trafi na uszko z migdałem w wigilijnym barszczu, może liczyć na udany nadchodzący rok. Dlatego u mnie poszukiwania uszka z migdałem cały czas są aktualne.
Komentarze
Prześlij komentarz
Czekam na Twoją opinię