Gazpacho - andaluzyjski chłodnik idealny na upały

Gazpacho - chłodnik z pomidorów, ogórków i papryki rodem z Andaluzji
Gazpacho — chłodnik z pomidorów, ogórków i papryki rodem z Andaluzji
Gazpacho to kwintesencja Andaluzji — pomidorowy chłodnik wyrazisty w smaku, aksamitnie gładki, lekki, ale z charakterem. Ta zupa to danie idealnie na upalne dni — orzeźwia, nawadnia, dostarcza niezbędnych mikroelementów, a dodatkowo jest po prostu pyszne. Oto przepis na tradycyjne gazpacho — warto przygotować je również w Polsce.

Składniki na gazpacho — hiszpański chłodnik z Andaluzji

  • 3 dojrzałe pomidory, najlepiej malinowe
  • 1 zielony ogórek
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryka czerwona lub zielona
  • 6 łyżek octu winnego
  • 1 litr wody
  • 4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 kromki białego pieczywa bez skórki
  • 2 łyżeczki soli morskiej 

Jak zrobić andaluzyjskie gazpacho — wykonanie krok po kroku

Pomidory umieszamy w dużym naczyniu, nacinamy ich skórkę i zalewamy wrzątkiem. Zostawiamy na kilka minut — muszą być w całości zanurzone w wodzie. Wyjmujemy owoce i obieramy ze skórki. Teraz kroimy je na kawałki średniej wielkości, przekładamy do miski i posypujemy łyżeczką soli morskiej. Zostawiamy na kilkanaście minut — w tym czasie pomidory puszczą dużo aromatycznego soku, który idealnie podkręci smak gazpacho.

Sprawdź przepis na chłodnik litewski

Ośródkę z białego pieczywa zalewamy octem winnym i zostawiamy, aby dokładnie rozmiękła.

Ogórka obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i przekładamy do kielicha blendera, paprykę oczyszczamy z pestek i również kroimy i przekładamy do blendera. Dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek. Na koniec wlewamy pokrojone pomidory oraz sok. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy, a na koniec przelewamy przez gęste sito.

Teraz do gazpacho dorzucamy chleb namoczony w occie winnym, koncentrat pomidorowy, wodę oraz oliwę z oliwek i jeszcze raz blendujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną cukru.

Tak przygotowane gazpacho wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. 

Hiszpańskie gazpacho podane w szklance, z dodatkiem świeżego tymianku
Hiszpańskie gazpacho podane w szklance, z dodatkiem świeżego tymianku

Hiszpański chłodnik podajemy z grzankami podsmażonymi na maśle lub oliwie i udekorowany świeżymi ziołami — tymiankiem, bazylią, pietruszką, oregano lub selerem naciowym.


Komentarze

Prześlij komentarz

Czekam na Twoją opinię