Gazpacho — chłodnik z pomidorów, ogórków i papryki rodem z Andaluzji |
Składniki na gazpacho — hiszpański chłodnik z Andaluzji
- 3 dojrzałe pomidory, najlepiej malinowe
- 1 zielony ogórek
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryka czerwona lub zielona
- 6 łyżek octu winnego
- 1 litr wody
- 4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 kromki białego pieczywa bez skórki
- 2 łyżeczki soli morskiej
Jak zrobić andaluzyjskie gazpacho — wykonanie krok po kroku
Pomidory umieszamy w dużym naczyniu, nacinamy ich skórkę i zalewamy wrzątkiem. Zostawiamy na kilka minut — muszą być w całości zanurzone w wodzie. Wyjmujemy owoce i obieramy ze skórki. Teraz kroimy je na kawałki średniej wielkości, przekładamy do miski i posypujemy łyżeczką soli morskiej. Zostawiamy na kilkanaście minut — w tym czasie pomidory puszczą dużo aromatycznego soku, który idealnie podkręci smak gazpacho.
Sprawdź przepis na chłodnik litewski
Ośródkę z białego pieczywa zalewamy octem winnym i zostawiamy, aby dokładnie rozmiękła.
Ogórka obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i przekładamy do kielicha blendera, paprykę oczyszczamy z pestek i również kroimy i przekładamy do blendera. Dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek. Na koniec wlewamy pokrojone pomidory oraz sok. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy, a na koniec przelewamy przez gęste sito.
Teraz do gazpacho dorzucamy chleb namoczony w occie winnym, koncentrat pomidorowy, wodę oraz oliwę z oliwek i jeszcze raz blendujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną cukru.
Tak przygotowane gazpacho wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Hiszpańskie gazpacho podane w szklance, z dodatkiem świeżego tymianku |
Hiszpański chłodnik podajemy z grzankami podsmażonymi na maśle lub oliwie i udekorowany świeżymi ziołami — tymiankiem, bazylią, pietruszką, oregano lub selerem naciowym.
Wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńPyszności:)
OdpowiedzUsuńKusi mnie ten przepis od dawna.
OdpowiedzUsuńPolecam, bo jest pyszne :)
Usuń