Chłodnik litewski z botwinki

Składniki na chłodnik


  • 1 pęczek botwinki
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 zielony ogórek
  • 1 pęczek mały szczypiorku lub dymki
  • 1 mały pęczek koperku
  • 500 ml jogurtu naturalnego lub kefiru
  • 2 jajka na twardo
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka octu
  • Sól, pieprz i cukier do smaku

Umyte buraczki z częścią łodyg (ale bez liście) gotujemy ok. 10 min. w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny octu. W tym czasie ogórka i rzodkiewki kroimy w drobną kostkę lub trzemy na tarce o grubych oczkach. Ugotowane, ostudzone buraki kroimy w ten sam sposób. Do pokrojonych warzyw dodajemy posiekany koperek i szczypiorek i zalewamy kefirem lub jogurtem. Można dodać także kwaśnej śmietany. Jeżeli chłodnik jest zbyt gęsty można dolać trochę wody pozostałej z gotowania buraczków lub mleka. Zupę doprawiamy roztartym czosnkiem, solą, pieprzem i cukrem. Całość dekorujemy cząstkami ugotowanych na twardo jajek. Wszystko wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Gotowe!