![]() |
Zielona zupa z młodej pokrzywy |
Zielona zupa z pokrzywy “nie wygląda”, podobnie jak wszystkie zupy z wiosennych ziół, ale smakuje naprawdę obłędnie. Spokojnie może stanąć w szranki z klasyczną zupę szczawiową lub kremem z czosnku niedźwiedziego. Oto szybki i prosty przepis na pyszną zupę z młodej pokrzywy.
Zupa z młodej pokrzywy — majowy przysmak
Zupę z listków młodej pokrzywy możemy przygotować tylko wiosną, kiedy listki rośliny są jeszcze bardzo delikatne, chociaż i tak już “parzą”. Dlatego zbierając zieleninę na zupę, warto zaopatrzyć się w rękawiczki. Pokrzywę zbieramy oczywiście w miejscach czystych, z dala od ruchliwych ulic, zakładów przemysłowych oraz pól uprawnych, na których stosowane są sztuczne nawozy. Zbiór pokrzywy na zupę najlepiej połączyć z wiosennym spacerem, którego zwieńczeniem będzie lekki posiłek, gotowy w 20 minut.
![]() |
Koszyczek z zebranymi pędami młodej pokrzywy |
Zupa z pokrzywy — składniki
- 3 garście młodych listków pokrzywy (bez łodyżek)
- 1 ziemniak
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka masła
- 2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól i pieprz do smaku
- posiekany szczypiorek lub czosnek niedźwiedzi do dekoracji
Przygotowanie zupy pokrzywowej
Listki pokrzywy odrywamy od łodyg, dzięki temu w zupie nie będzie łykowatych włókien i dokładnie płuczemy zimną wodą, aby pozbyć się piasku. Następnie na 1 do 2 minut zalewamy je wrzącą wodą. Odcedzamy na sitku.
W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę z dodatkiem łyżeczki masła. Na ciepły tłuszcz wrzucamy posiekaną cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Teraz do cebuli dodajemy ziemniaka pokrojonego w kostkę. Chwilę smażymy i wszystko zalewamy bulionem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec gotowania dorzucamy obrane ząbki czosnku, przekrojone na kilka plasterków.
W tym czasie odcedzoną pokrzywę lekko siekamy i wrzucamy do drugiego rondla, gdzie podgrzewamy drugą łyżkę oliwy. Listki dusimy z oliwą kilka minut i odstawiamy.
Sprawdź, jak suszyć czosnek niedźwiedzi
Kiedy ziemniaki są już ugotowane, do rondla z zupą wrzucamy uduszone pokrzywy i wszystko gotujemy ok. 5 minut. Na koniec zupę blendujemy na krem. Podajemy posypaną szczypiorkiem lub czosnkiem niedźwiedzim. Jako dodatek możemy zaserwować grzanki, groszek ptysiowy, białe pieczywo, a także ryż lub jajko na twardo — podobnie jak w przypadku zupy szczawiowej.
![]() |
Zupa z pokrzywy — wiosenny przysmak |
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na moje social media:
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Pozdrawiam