Zielona zupa z pokrzywy — smak wiosennej łąki

Zielona zupa z młodej pokrzywy podana w białej barszczówce na łące pełnej kwiatów
Zielona zupa z młodej pokrzywy


Zielona zupa z pokrzywy “nie wygląda”, podobnie jak wszystkie zupy z wiosennych ziół, ale smakuje naprawdę obłędnie. Spokojnie może stanąć w szranki z klasyczną zupę szczawiową lub kremem z czosnku niedźwiedziego. Oto szybki i prosty przepis na pyszną zupę z młodej pokrzywy.

Zupa z młodej pokrzywy — majowy przysmak

Zupę z listków młodej pokrzywy możemy przygotować tylko wiosną, kiedy listki rośliny są jeszcze bardzo delikatne, chociaż i tak już “parzą”. Dlatego zbierając zieleninę na zupę, warto zaopatrzyć się w rękawiczki. Pokrzywę zbieramy oczywiście w miejscach czystych, z dala od ruchliwych ulic, zakładów przemysłowych oraz pól uprawnych, na których stosowane są sztuczne nawozy. Zbiór pokrzywy na zupę najlepiej połączyć z wiosennym spacerem, którego zwieńczeniem będzie lekki posiłek, gotowy w 20 minut. 

Koszyczek z zebranymi pędami młodej pokrzywy
Koszyczek z zebranymi pędami młodej pokrzywy

Zupa z pokrzywy — składniki

  • 3 garście młodych listków pokrzywy (bez łodyżek)
  • 1 ziemniak
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku
  • posiekany szczypiorek lub czosnek niedźwiedzi do dekoracji

Przygotowanie zupy pokrzywowej

Listki pokrzywy odrywamy od łodyg, dzięki temu w zupie nie będzie łykowatych włókien i dokładnie płuczemy zimną wodą, aby pozbyć się piasku. Następnie na 1 do 2 minut zalewamy je wrzącą wodą. Odcedzamy na sitku.

W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę z dodatkiem łyżeczki masła. Na ciepły tłuszcz wrzucamy posiekaną cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Teraz do cebuli dodajemy ziemniaka pokrojonego w kostkę. Chwilę smażymy i wszystko zalewamy bulionem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec gotowania dorzucamy obrane ząbki czosnku, przekrojone na kilka plasterków.

W tym czasie odcedzoną pokrzywę lekko siekamy i wrzucamy do drugiego rondla, gdzie podgrzewamy drugą łyżkę oliwy. Listki dusimy z oliwą kilka minut i odstawiamy

Sprawdź, jak suszyć czosnek niedźwiedzi

Kiedy ziemniaki są już ugotowane, do rondla z zupą wrzucamy uduszone pokrzywy i wszystko gotujemy ok. 5 minut. Na koniec zupę blendujemy na krem. Podajemy posypaną szczypiorkiem lub czosnkiem niedźwiedzim. Jako dodatek możemy zaserwować grzanki, groszek ptysiowy, białe pieczywo, a także ryż lub jajko na twardo — podobnie jak w przypadku zupy szczawiowej.  

Zupa z pokrzywy - wiosenny przysmak
Zupa z pokrzywy — wiosenny przysmak



Komentarze

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na moje social media:
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
    www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
    www.instagram.com/truskawkowa_fiesta

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Czekam na Twoją opinię