Nalewka malinowo-jeżynowa według tradycyjnego przepisu na pewno przypadnie do gustu fanom wysokoprocentowych alkoholi owocowych. Trunek przyrządzony wg tego przepisu jest mocny, ale po odpowiednio długim odstaniu, jest głęboki w smaku, aksamitnie gładki i niezwykle klarowny.
Gwarancją sukcesu w przygotowaniu każdej nalewki są przede wszystkim świeże, zdrowe owoce - z lasu lub własnego ogrodu, bez stosowania chemicznych oprysków i nawozów; i oczywiście najwyższej jakości alkohol. Trzeci czynnik to czas w połączeniu z naszą cierpliwością. Nalewka malinowo-jeżynowa oczekiwany smak osiąga po minimum 10 miesiącach leżakowania.
Składniki na tradycyjną nalewkę malinowo-jeżynową
- 1 kg dojrzałych owoców - jeżyn i malin
- 0,5 litra spirytusu 95%
- 0,5 kg cukru
Po dwóch miesiącach, do wyparzonych butelek, zlewamy płyn przez filtr do kawy, albo bibułę filtracyjną, tak aby pozbyć się cząstek owoców. Butelki z nalewką dokładnie zakręcamy i zostawiamy do dojrzewania na minimum pół roku w chłodnym i ciemnym miejscu.
Zobacz także: przedwojenny przepis na nalewkę z wiśni, przepis na tradycyjną jeżynówkęOwoce pozostałe po maceracji możemy jeszcze wykorzystać. Po prostu zalewamy je dobrą, czystą wódką i pozostawiamy do maceracji na kolejne 2 miesiące. Następnie zlewamy nalewkę do butelek. W razie potrzeby napitek można dosłodzić syropem cukrowym. Nalewka również musi leżakować minimum pół roku. Nie jest ona tak doskonała jak wersja ze spirytusem, ale może posłużyć jako dodatek do ciast lub pasztetów.
Ja jestem wielkim fanem nalewki, którą przygotowuje moja mam z Aronii.
OdpowiedzUsuńBędę musiał podesłać jej Twój przepis i spróbować jak wyszła.
Serdecznie polecam!
UsuńUwielbiam nalewki z malin, moim zdaniem jest to najlepsza nalewka, jaką możemy zrobić.
OdpowiedzUsuńNalewki malinowe są najlepsze, nie ma lepszego smaku niż malina.
OdpowiedzUsuńKiedyś będę chciał spróbować zrobić swoje nalewki.
OdpowiedzUsuń