Pieczone udka z kaczki z żurawiną i rozmarynem

Przepis na pieczone uda z kaczki z żurawiną, rozmarynu i sokiem pomarańczowym


Pieczone udka z kaczki to świetna propozycja na niedzielny obiad. Są proste i szybkie w przygotowaniu i świetnie smakują z dodatkiem ziemniaków i czerwonej kapusty.  Dziś przedstawiam przepis na pieczone uda z kaczki z dodatkiem żurawiny, rozmarynu i soku pomarańczowego.

Składniki potrzebne do przygotowania pieczonych kaczych udek

  • 4 udka z kaczki
  • 2 ząbki czosnku
  • garść suszonej żurawiny
  • pół litra soku pomarańczowego (może być z kartonu)
  • ulubione przyprawy: zioła prowansalskie lub zioła dalmatyńskie
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • sól i pieprz do smaku

Udka kaczki dokładnie myjemy i oczyszczamy z ewentualnych resztek piór. Mięso osuszamy, nacieramy roztartym czosnkiem z solą, posypujemy ziołami i zostawiamy na min. 30 minut.

Na patelnię wlewamy odrobinę oleju i dobrze ją rozgrzewamy. Na gorący tłuszcz układamy udka skórą do dołu i podsmażamy na złoty kolor. Na chwilę odwracamy je na drugą stronę i smażymy 1 - 2 minuty. Tak przygotowane mięso przekładamy do gęsiarki lub naczynia żaroodpornego koniecznie skórą do góry. Dodajemy żurawinę oraz wlewamy sok pomarańczowy. Na wierzchu mięsa układamy gałązki rozmarynu. Naczynie nakrywamy pokrywką lub folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok. 160 st. C z termoobiegiem i pieczemy ok. 1  godz. i 20 minut. Od czasu do czasu można polać mięso sosem z pieczenia. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze ok. 20 minut. Na końcu można na 2 - 3 minuty włączyć opcję grilla, żeby skórka była złota i chrupiąca.
Polecam przepisy na pysznego kurczaka: Chrupiące skrzydełka na ostroKurczak w panierce KFC

Nasze pyszne udka z kaczki pieczone z żurawiną i rozmarynem w soku pomarańczowym są gotowe do podania.

Udka z kaczki z żurawiną i rozmarynem upieczone w soku pomarańczowym

  
Pieczone udka z kaczki z ziemniakami i modrą kapustą

Komentarze