Modro kapusta - przepis babci Rysi |
Modra kapusta, modro kapusta, czyli czerwona kapusta to tradycyjne danie kuchni śląskiej, zwyczajowo podawana do rolady i klusek śląskich. Ten przepis pochodzi akurat ze Śląska Cieszyńskiego. W ten sposób czerwoną kapustę robiła teściowa mojej siostry - Babcia Rysia. Jej modro kapusta była po prostu najlepsza :) Dziękujemy Ci Rysiu za ten przepis na modrą kapustę!
Przepis na modro kapustę:
- pół czerwonej kapusty lub jedna mała
- 1 mała cebula
- 3 łyżki octu jabłkowego
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki oleju
- 1 mały listek laurowy
- sól i pieprz do smaku
Jak zrobić czerwoną kapustę z przepisu babci Rysi
Czerwoną kapustę oczyszczamy z zewnętrznych liści i drobno szatkujemy, Warto jeszcze dodatkowo pokroić ją nożem. W garnku przygotowujemy wodę - musi stanowić połowę objętości kapusty. Na osolony wrzątek wrzucamy poszatkowaną kapustę i listek laurowy i gotujemy do miękkości. Wyjmujemy listek laurowy.WAŻNE! Wody nie wylewamy. Gorącą czerwoną kapustę razem z wodą zalewamy octem i od razu dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i cukier. W razie potrzeby można doprawić solą i pieprzem. Kapustę zostawiamy do wystygnięcia.
Modra kapusta najlepsza jest na drugi dzień, ale przed podaniem wystarczy odczekać ok. godziny. Można serwować ją na ciepło i na zimno.
Modro kapusta stanowi tradycyjny dodatek do dań kuchni śląskiej - rolady i klusek śląskich.
bardzo lubię taką kapustę :)
OdpowiedzUsuńPo dodaniu octu - wode wylać? Czy kiedy?
OdpowiedzUsuń